Hebt u een gezonde paardenweide?

Een gezonde paardenweide is een weide zonder kale plekken en met gras dat weinig fructaan (suiker) bevat. September is een ideale maand om uw paardenweide te herstellen of te vernieuwen.

 

Om een gezonde paardenweide te creëren, volgen hieronder handige tips voor het onderhoud en aanleggen hiervan.

Tips voor herstellen of vernieuwen paardenweideDoorzaaien; goedkoop en snel uw paardenweide herstellen
Als de graszode wat dunner is en kale plekken vertoont, is doorzaaien een goede oplossing om de weide te herstellen. Een groot voordeel van doorzaaien, ten opzichte van opnieuw inzaaien, is dat u de weide snel kunt gebruiken. Bovendien is doorzaaien goedkoper dan inzaaien. Klik hier voor meer informatie over doorzaaien.

Tips voor herstellen of vernieuwen paardenweideBemesten voor een goede conditie
Bemesten en bekalken is van essentieel belang om uw paardenweide in goede conditie te houden. Het is een fabel dat een schrale weide geschikt is voor paarden. Paarden hebben voedingsstoffen en sporenelementen uit gras nodig om goed te kunnen functioneren. Bovendien krijgen paarden in een schrale weide te veel zand binnen waardoor de kans op zandkoliek aanzienlijk toeneemt. Klik hier voor meer informatie over het bemesten van een paardenweide.

Tips voor herstellen of vernieuwen paardenweideKies voor speciaal paardengras
Paarden hebben een andere behoefte aan gras dan koeien omdat zij anders grazen. Paarden grazen het gras met de tanden heel kort af bij de wortels. Een paardenweide moet dus een sterke zode hebben die bestand is tegen kort afgrazen om kale plekken in de weide te voorkomen.

In een weide met veel kale plekken hebben paarden meer risico op zandkoliek omdat ze tijdens het grazen zand binnen krijgen. Horse Master is een graszaadmengsel dat is samengesteld met grassen met een laag hergroeipunt en is dus bestand tegen kort afgrazen.

 

Een andere reden om te kiezen voor speciaal paardengras is fructaan. Fructaan is een koolhydraat (een soort suiker), dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht en is een van debelangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. De grassen in Horse Master zijn speciaal geselecteerd op een laag fructaangehalte.

Tips voor herstellen of vernieuwen paardenweideGezond structuurrijk hooi
Speciaal voor weides die gebruikt worden voor het winnen van ruwvoer voor paarden is Horse Master Hay ontwikkeld. Horse Master Hay levert 10 tot 12 ton gezond en smakelijk ruwvoer dat geschikt is voor paarden. Klik hier voor meer informatie over Horse Master Hay.

Horse Master gezond gras voor paardenWaar te koop

Horse Master is verkrijgbaar via de Barenbrug dealers of online te bestellen op de website van Barenbrug.