Inkuilmiddel verbetert alle graskuilen

Onderzoek van HAS Den Bosch toont aan dat het inkuilmiddel Bonsilage Plus in graskuilen de conservering en voederwaarde flink verbetert, en broei sterk reduceert.

 

Voor het onderzoek zijn 2352 kuiluitslagen van Eurofins geanalyseerd. Het onderzoek laat zien dat Bonsilage Plus in kuilen van alle droge stofklasse een positieve werking heeft. 

Minder inkuilverliezen door een snelle conservering

Een uitgekiende combinatie bacteriestammen in Bonsilage Plus doen in de graskuil elk hun specifieke werk.

 

De eerste groep zorgt voor een omzetting van suikers in melkzuur en voor de gewenste snelle stabilisering van de kuil (pH < 4,6). De afbraak van energie en eiwit in de kuil wordt gestopt zodat er meer nutriënten overblijven voor de koe. Door een snelle conservering vermindert Bonsilage Plus het inkuilverlies van 10% naar 4%.

Minder inkuilverliezen door minder broei en schimmels

De andere groep bacteriën in Bonsilage Plus, stimuleert de aanmaak van azijnzuur. Hierdoor is er tijdens het uitkuilen aanzienlijk minder broei door schimmels en gisten waardoor verlies in voederwaarde wordt voorkomen. Schimmels leven namelijk van de suiker in het gras, waardoor de voederwaarde met sprongen achteruit gaat. Bonsilage Plus reduceert inkuilverlies door broei- en schimmelvorming van 10% tot 1%.

 

Met Bonsilage Plus voorkomt je ook het ontstaan van mycotoxinen (gifstoffen van schimmels). Recent onderzoek laat zien dat deze gifstoffen in onbehandelde kuilen ernstige gezondheids-problemen bij het vee veroorzaken. Door in te kuilen met Bonsilage Plus kies je voor gezond, fris en smakelijk ruwvoer dat koeien goed opnemen.

 

Vloeibaar en granulaat

Bonsilage Plus is geschikt voor kuilen van 25 en 50% droge stof. Het is een biologisch middel met 100% EU goedgekeurde bacteriestammen. Het product is verkrijgbaar in granulaat korrels en in wateroplosbaar poeder. Kuilen die zijn behandeld met Bonsilage Plus moeten minimaal 6 tot 8 weken gesloten blijven. Voor het beste resultaat moet de Bonsilage Plus op de hakselaar of in de opraapwagen/ balenpers over het verse kuilgras verneveld of vermengd worden. Het is ook belangrijk om de volledige snede te behandelen.

Welk inkuilmiddel past bij jou?

Met onderstaand schema zie je eenvoudig welk inkuilmiddel het beste bij jou past. Wil je meer weten over de verschillende inkuilmiddelen of hoe je in 7 stappen een goede graskuil aanlegt? Download dan de folder 'Welk inkuilmiddel past bij jouw gras'. 

terug