Landbouwgrond kopen?

Landbouwgrond kopen of koeien verkopen? Als veehouder bent u voortdurend aan het rekenen waar u geld mee kunt verdienen of juist kosten kunt besparen. Zo dwingt de mestwetgeving u om slimme keuzes te maken. U kunt natuurlijk landbouwgrond aankopen om zo alle mest van uw koeien op uw eigen bedrijf te kunnen plaatsen. Een ander optie is minder koeien gaan melken, of jongvee afstoten. 

 

Maar waarom deze drastische stappen zetten als er een aantrekkelijke derde optie is, namelijk uw koeien voer met een laag fosfaatgehalte aan bieden. U kunt hierbij het krachtvoerspoor volgen, maar het kan ook via uw ruwvoer. Voer uw koeien ruwvoer met een laag gehalte aan fosfaat en u kunt meer mest op uw eigen grond afzetten. Lees meer over ruwvoer met een laag fosfaatgehalte in het artikel 'Tips om mestverwerking te voorkomen'.

Landbouwgrondkopen voor extra mestafzet?Pronken of zwijgen?
Landbouwgrond kost tegenwoordig 50.000 tot 70.000 euro per hectare. Dat is veel te duur om er geen optimaal gebruik van te maken. Want ben eerlijk. In de praktijk kan er (veel) meer ruwvoer van uw land worden gehaald, dan nu het geval is. Leg uw grasland eens onder het vergrootglas. Haalt u er zoveel goed gras vanaf, dat u uw collega’s er mee verbaast, of zwijgt u er liever over?

Het kan natuurlijk beter. Maar dan moet u zich niet neerleggen bij een gemiddelde opbrengst van 9.000 kilo droge stof per hectare. Want als u bewuste stappen zet kan dezelfde hectare u 18.000 kilo droge stof opleveren. Dan praat je over een verdubbeling bij gelijkblijvende bemesting.

Akkerbouwdenken
Denk en handel als een akkerbouwer. Een goed bodembeheer, optimale vochtvoorziening en bemesting, dat zijn basisvoorwaarden voor een optimale gewasgroei. U zult zien dat u meer gras van uw land haalt. En als u nog een stapje verder gaat, kiest u ervoor om beter gras te telen. Zaai een graszaadmengsel in dat aan uw hoge verwachtingen kan voldoen. Kies voor gras waarmee u niet alleen die topopbrengst van 18.000 kilo droge stof van elke hectare haalt, maar dat ook de beste mineralen-efficiëntie heeft en bijdraagt aan de gezondheid van uw koeien.

NutriFibre; structuur en voederwaarde in éénUw keuze is eenvoudig want het unieke topmengsel GreenSpirit Structuur met NutriFibre combineert al deze kwaliteiten. Lees meer over GreenSpirit Structuur met NutriFibre.