Nieuwkomer zomergerst RGT Planet favoriet bij teler en mouter

Maatschap De Boer in Assen ruimde in 2016 25 hectare op het totaal van 109 hectare akkerbouw in voor RGT Planet zomergerst. “Gemiddeld haalden we hier 7.300 kilo per hectare en dat is op onze droge zandgrond hartstikke goed”, zegt akkerbouwer Gerrit de Boer. Hij is vol lof over deze nieuwe ster aan het firmament. “Er is geen ras dat aan deze korrelopbrengst kan tippen en daar komt bij dat de brouwkwaliteit van RGT Planet geweldig is.”

RGT Planet nieuwkomer op de Rassenlijst 2017

Al even lovend over RGT Planet is Wilko Wingelaar (53) van Agrifirm Plant. Met zijn ruim 25 jaar ervaring als verkoopadviseur in Midden-Brabant heeft hij in 2015 en 2016 gezien dat de nieuwkomer op de Rassenlijst 2017 de standaardrassen ruim overtreft. “Zowel op de klei als op het zand haalt RGT Planet meer opbrengst dan de standaardrassen en staat hij hoog aangeschreven bij alle mouterijen.”

Hoewel RGT Planet buitenaards klinkt, is er geen gerst dat beter gedijt op de Nederlandse bodem, of het nu op zand-, dal- of kleigrond is. Barenbrug Holland verwacht een forse vraag naar RGT Planet omdat de praktijk bewijst dat het uitstekend kan concurreren met tarwe.

RGT Planet is een ras met veel perspectief. Hier zit de praktijk op te wachten.

Wilko Wingelaar
Verkoopadviseur Agrifirm Plant

Topopbrengst

Zomergerst heeft bij de 54-jarige Gerrit de Boer, die samen met zijn zoon Arjan (29) op het noordelijk zand boert, een rotsvaste plaats in het bouwplan, met verder suikerbieten en zetmeelaardappelen. “De grond is hier te droog voor wintergranen. Zomergerst past mooi is ons arbeidsplan, omdat Arjan en ik tijdens het oogstseizoen bij een loonwerker meewerken.”

De Drentse maatschap kiest per definitie voor een ras dat uitblinkt als brouwgerst. “Een hoge opbrengst halen, dat staat voorop. En de gerst moet goed scoren voor brouwkwaliteit”, om zo de lucratieve brouwgerstpremie binnen te halen.  Afhankelijk van het gehalte volgerst en percentage eiwit kan dit oplopen tot € 25,- per ton gerst.

Wij gaan tussen 30 en 40 hectare zomergerst telen en dat wordt zeker 80% RGT Planet.

Gerrit & Arjan de Boer
Maatschap De Boer in Assen

‘Zeer geschikt’ beoordeling door mouterijen

Het zijn dezelfde overwegingen die akkerbouwers in het Brabantse werkgebied van Wilko Wingelaar motiveren om de beste zomergerst te zaaien als hoogwaardige grondstof voor de abdijbieren van het befaamde merk La Trappe. “Brouwgerst gaat via de mouterij naar brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot. Bovenop de brouwgerstprijs keert de brouwerij per ton een stabiele premie uit. Dat is een leuk extraatje voor de telers.”

 

De ervaren adviseur Wingelaar is lyrisch over RGT Planet. “Het ras is in heel West-Europa als ‘zeer geschikt’ beoordeeld door de mouterijen. Ten opzichte van de standaardrassen produceert hij buitengewoon goed, heeft hij een uitstekend volgerstgehalte en een betere gezondheidstoestand.” Zo is RGT Planet minder gevoelig voor de gevreesde schimmelziekte Ramularia.

RGT Planet hield ondanks overvloedige regenval stand

“Hoewel 2016 door de overvloedige regenval in Brabant voor beroerde teeltomstandigheden zorgde, hield RGT Planet zich het beste staand.” In het normale oogstjaar 2015 zag Wilko hectareopbrengsten tot boven 8.000 kilo op zand en boven 9.000 kilo op klei.

Op de Brabantse zandgrond adviseert Wingelaar om RGT Planet begin maart te zaaien, op de kleigrond een paar weken later. De zaaizaadhoeveelheid (125 tot 175 kg/ha) hangt af van de grondslag en het duizendkorrelgewicht. In totaal krijgt de gerst 100 kg zuivere stikstof per hectare, terwijl er in totaal 2 of 3 bespuitingen tegen onkruiden en ziekten nodig zijn. Op de zandgrond wordt zomergerst eind juli geoogst, op kleigrond begin augustus.

RGT Planet nummer 1 op de rassenlijst

Na een basisbemesting (24 kuub/ha drijfmest) zaait de Drentse maatschap De Boer de zomergerst eind maart-begin april, ‘als de grond bekwaam is’. In overleg met de adviseur van zaadleverancier Schuitema zaait Gerrit op vroege percelen 140 kg zaad per hectare, op latere percelen 150 kg. Eén bespuiting tegen onkruid, aanvulling met mangaan en 1 à 2 bespuitingen tegen ziekten was bij De Boer in 2016 afdoende. De oogst vond tussen 7 en 18 augustus plaats.

Met de nieuwe Rassenlijst in de hand en de uitstekende eigen ervaringen met RGT Planet hebben Gerrit en Arjan de Boer al een voorschot genomen op het bouwplan voor 2017. “Wij gaan tussen 30 en 40 hectare zomergerst telen en dat wordt zeker 80% RGT Planet”, zegt Gerrit met volle overtuiging. “RGT Planet doet het goed op het noordelijk zand en nu staat hij ook nog op nummer één op de Rassenlijst. Dan hoef je niet lang na te denken.”

Ook de Brabantse akkerbouwers die Wilko Wingelaar adviseert, hebben kennis gemaakt met het topras. Volgens de specialist van Agrifirm Plant kunnen telers die het hoogste rendement uit hun gerst willen halen in de toekomst waarschijnlijk niet om RGT Planet heen. “Dit is een ras met veel perspectief. Hier zit de praktijk op te wachten.”

 

Klik voor voor een RGT Planet dealer bij u in de buurt.

terug