Minder droogtestress is de sleutel tot succes

Minder droogtestress is de sleutel tot succes

Klimaatverandering heeft een steeds grotere impact op de landbouw. Periodes van langdurige droogte zijn vaker regel dan uitzondering. Als antwoord op het veranderende klimaat werken wij samen met het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek in België) aan het project KLIMGRAS. Het doel is om rassen te vinden die bestand zijn tegen droogte, veerkrachtig zijn en daarnaast ook optimaal zijn als veevoer.

Verschillen tussen grassoorten
Onder gecontroleerde omstandigheden voeren we proeven uit met verschillende grassoorten en rassen. Daarbij kun je denken aan rietzwenkgras, Engels raaigras, Festulolium en klaver. We vergelijken de grassoorten op eigenschappen zoals droogteresistentie, opbrengst, verteerbaarheid en kwaliteit. Uiteindelijk evalueren we het economisch effect en het effect op de ecologische voetafdruk.

Klimaatadaptatie
Het onderzoek loopt aan het eind van 2024 af. De resultaten van project KLIMGRAS bieden melkveehouders handvatten om de meest optimale droogtebestendige strategie te bepalen. Zo passen we ons aan aan het veranderende klimaat. We laten er geen gras over groeien! Meer lezen over dit onderwerp? klik hier.

Benieuwd naar de andere samenwerkingen?

Bekijk het projecten overzicht om een beter beeld te krijgen van onze mooie samenwerkingen en lopende projecten.

terug