Drogen van graszaad

Tijdens de winter en het voorjaar is het tijd om aan de komende oogst te denken: de graszaadoogst. Natuurlijk hopen wij dat u een fantastische oogst heeft, waarbij zonder problemen alles prima droog gedorst kan worden. Dit komt echter bijna nooit voor. Houd er daarom rekening mee dat uw partij graszaad na de oogst gedroogd moet worden.

 

U kunt uw graszaad laten drogen door derden, maar er bestaan ook manieren om zelf een eenvoudige en toch professionele droogmogelijkheid te creëren. Op deze manier kunt u veel geld besparen. Uw teeltadviseur bekijkt graag samen met u de mogelijkheden binnen uw bedrijf om tot de beste oplossing te komen.

Methoden voor het drogen van graszaad

  1. Het graszaad in een rug storten over ondergrondse ventilatiekanalen die afgedekt zijn met een fijnmazig kleed.
  2. Een palletvloer aanbrengen boven de ondergrondse kanalen met daarop een fijnmazig kleed.
  3. Een bovengronds kanaal met daaraan een palletvloer met daarop een fijnmazig kleed. Wanneer u op elke pallet een kleedje aanbrengt werkt dat gemakkelijker met het inschuren en uitschuren van de partij.
  4. Een tunnel maken van pallets met daarover een kleed, waarbij u aan het uiteinde de ventilator plaatst en het andere einde afsluit.
  5. Hetzelfde met rond gebogen betongaas.
  6. Het drogen in aardappelkisten met daarin een droogzak. Dit is de methode die het minste werk vraagt. De meeste kisten die op de bedrijven aanwezig zijn hebben een inhoud van twee kuub. Hiervoor zijn droogzakken verkrijgbaar met nylon gaasbodem en geweven zijwanden. Deze zakken passen overigens ook uitstekend in kleinere kisten. Belangrijk is dat u de kisten niet voller doet dan 70 à75 cm. Er zit dan ongeveer 1,5 m3graszaad in een kist, zodat u 5 kisten per ha nodig hebt. In het midden van de kist brengt u een kuil aan, zodat het zaad tegen de wanden van de kist opstaat. Dit geeft een goede droging, en u kunt het zaad gemakkelijk loswerken met een bietengreep.
  7. Ook bollenkisten (1 m3) met gaasbodem zijn geschikt voor het drogen van graszaad.

 

Hygrometer

Met behulp van een hygrometer kunt u het droogproces optimaal laten verlopen om de droogkosten zo laag mogelijk te houden. U meet de luchtvochtigheid (buitenlucht) bij de inlaat van de ventilator. In onderstaande tabel vindt u het minimale vochtpercentage van het zaad dat u bereikt zonder gebruik te maken van een kachel.

 

 

Luchtvochtigheid buitenlucht Vochtpercentage graszaad

84%

77%

70%

66%

61%

20%

17%

15%

14%

13%

Met deze tabel  kunt u bepalen wanneer u een kachel moet gebruiken.

 

Luchtvochtigheid op Hygrometer** Vochtpercentage graszaad*

88%

81%

74%

70%

65%

62%

20%

17%

15%

14%

13%

12%

*Graszaad dient een vochtgehalte te hebben van 12%, met 2% speling tot 14 %.

**De hygrometer moet goed worden afgesteld in een vochtige doek en uit zichzelf een vochtpercentage aangeven van 95- 98 %. 

 "Een prima systeem is het drogen in aardappelkisten. Wanneer u hierover beschikt is alleen de aankoop van netzakken voor in de kist, genoeg om zelf te kunnen drogen. Raadpleeg uw teeltadviseur voor advies."