Controleer uw graszaadperceel op zwarte roest

Juli 2014 - kenmerkt zich als een jaar met veel roest in de graszaadteeltpercelen. Naast roest is de schimmelziekte zwarte roest in enkele graszaadpercelen gesignaleerd, zelfs in rietzwenk percelen. Zwarte roest kan een opbrengstderving veroorzaken van meer dan 50%. Wij verzoeken u daarom dringend om uw percelen minimaal twee keer per week goed te controleren, ook na een bespuiting.

 

Zwarte roest is oranje van kleur en bevindt zich altijd op de aar en op de aarstengel. Zwarte roest begint met kleine haarden maar breiden zéér snel uit. Zodra het graszaad volledig uitgeaard is, is een bespuiting noodzakelijk om de aar en de stengel te beschermen. Bespuiting tegen zwarte roest is zinvol tot veertien dagen voor de oogst. Indien de aantasting op het blad van het gewas zit, is het meestal kroonroest.

 

Voor de bestrijding van zwarte roest zijn de volgende bestrijdingsmiddelen beschikbaar:

•             Allegro           1 liter per hectare,  werkt alleen preventief .

•             Sphere SC      0,5 liter per hectare, werkt alleen preventief.

 

Bij de bestrijdingsmiddelen Allegro en Sphere SC moet een curatief middel  toevoegd worden, b.v. een 0,5 liter Corbel of 0,25 liter Tilt.

•             Prosaro           1 liter per hectare.

•             Acanto            0,5- 0,75 l per hectare plus 0,25- 0,5 liter Tilt250 EC.

 

Indien gewenst kunt u bij alle bestrijdingsmiddelen ervoor kiezen een middel voor de bestrijding van luizen toe te voegen.

 

Wilt u bij waarneming van zwarte roest altijd contact opnemen met uw teeltadviseur.