Teeltmaatregelen juli 2016

Zwarte roest in Engels raaigras.

De schade die veroorzaakt  wordt door deze roest kan enorm zijn, onderschat het niet. De roest is rood/oranje van kleur en bevindt zich alleen op de aar en aarstengel, dus nooit op het blad. Het begint met kleine haarden die zich razend snel uitbreiden en binnen enkele dagen is het verspreid over het hele perceel. Hierdoor wordt de zaadvulling geblokkeerd en kan uw opbrengst zomaar met de helft terug gebracht zijn. Middelen die gebruikt kunnen worden tegen zwarte roest in Engels raaigras zijn:

  • Prosaro 1 liter per ha  maximaal 1x per seizoen.
  • Allegro maximaal 1 liter per ha 2x per seizoen en werkt alleen preventief.
  • Sphere SC 0,5 liter per ha werkt alleen preventief.

 

Advies:

  • Voeg bij preventief werkende middelen altijd een curatief werkend middel toe: 0,25 liter Tilt EC.Acanto 0,5- 0,75 liter +0,25-0,5liter Tilt EC maximaal 2 x per seizoen.
  • Indien gewenst, bij alle bestrijdingsmiddelen een middel voor de bestrijding van luizen toevoegen.
  • Bij waarneming van zwarte roest altijd uw adviseur raadplegen.
  • Ook na een bespuiting het gewas blijven controleren!

 

Oogstvoorbereidingen

Om vermenging met zaden van andere gewassen te voorkomen, adviseren wij om extra aandacht te besteden aan het tussentijds reinigen van zwadmaaiers, maaidorsers en persen als u in percelen met andere rassen gaat werken.  Hiermee voorkomt u dat een perceel in zijn laatste fase nog een besmetting krijgt, die een mogelijke negatieve uitwerking heeft op de latere uitslag in de C-analyse. 

 

Vervoer

Het zeil op de grote gele Barenbrug containers aan één kant losmaken. Dit is de voorkant van de container en dan kan het zeil over de spanbanden naar achter geschoven worden. Maak het zeil nooit aan alle kanten los zodat het eraf kan glijden, het is dan lastig het zeil goed op de container te krijgen en kunnen wij een deugdelijk transport niet garanderen. De teler is verantwoordelijk voor het bevestigen van de labels aan de containers van de vervoerder.

 

Het drogen van graszaad

Uw teeltadviseur heeft hierover interessante informatie, hetgeen kan veel kosten besparen. U kunt met hem de voor u meest effectieve manier van drogen bespreken. Op onze website is ook een tabel te vinden met informatie over luchtvochtigheid (klik hier), dit is heel belangrijk voor het droging proces. Vocht gemeten vlak achter de combine is niet representatief voor de gehele partij en vochtpercentages doorgegeven door de loonwerker mogen aldus niet als uitgangspunt worden genomen.

 

Zomerzaai

Wellicht bent u al bezig met uw teeltplan voor 2017, in dat geval willen wij u graag wijzen op de mogelijkheden van zomerzaai voor roodzwenk-, rietzwenk- en Engelse raaigrassen. Uw teeltadviseur kan desgewenst de voorwaarden, prijzen en voordelen van deze teelt met u bespreken, schroom niet om vroegtijdig contact op te nemen voor aanvullende informatie.