Doorzaaien met klaver na tweede snede

Gras heeft meer dan 400 kg stikstof (N) nodig voor de productie van ruwvoer met een hoog eiwitgehalte. Zeker als de productie hoger is dan 14.000 kilogram droge stof met een eiwitgehalte van 16%.
Doorzaaien met klaver na de tweede snede levert extra stikstof aan  de grasplant. 

40 kilo N per 1.000 kilo droge stof
De kringloopwijzer toont aan dat de benutting van stikstof (N) door gewassen 60 tot 80% is. Dit bevestigt dat de toegestane bemesting op zandgrond en kleigrond te laag is. De oplossing voor een tekort aan stikstof is het gebruik van klaver in een weide. Klaver levert per 1.000 kilo droge stof 40 kilo stikstof (N) aan de grasplant. Deze stikstof wordt door de grasplant omgezet in extra ruweiwit. Bij 50% klaver in de weide kan het ruweiwit zelfs stijgen tot 1.400 kilo per hectare. voldoende is het niet nodig om klaver te verbouwen.

Door deze extra eitwitbron kan de aankoop van soja of raapschroot geminimaliseerd worden. Op veengrond is de levering van stikstof voldoende is het niet nodig om klaver te verbouwen.

 

Klaver heeft een hoge temperatuur nodig om te kiemen en te groeien. Dit betekent dat de stikstof levering voor de tweede snede op gang komt en voor de  3de en 4de snede zeer hoog is. Drijfmest bevat in verhouding tot  fosfaat en kalium vaak te weinig stikstof. Klaver vult dit tekort aan stikstof prima aan. Bijkomend voordeel is dat klaver in de mineralen boekhouding niet telt als aanvoerpost.

  

Eenvoudig klaverbeheer
Klaver heeft het imago dat het moeilijk te managen is. Dit is niet terecht. Rode klaver is eenvoudig in beheer. Rode klaver stoelt namelijk niet uit, waardoor ze geen gras wegdrukt.  De levensduur van rode klaver in een weide kun je verlengen sneden te oogsten van maximaal 3000 kg drogestof.

 

Onkruidbestrijding
Met het nieuwe bestrijdingsmiddel Butress kunnen de meeste onkruiden in gras klaver bestreden worden.

 

Tips voor het doorzaaien van klaver
Doorzaaien met klaver kan het beste in een kort gemaaide weide die behandelt is met een wiedeg. Per hectare heeft u 10 kilo  klaverzaad  (1 zak Duet) nodig. Het beste resultaat wordt bereikt met een precisiezaaimachine.

Doorzaaien met een kunstmeststrooier is een goedkopere methode om een perceel met klaver door te zaaien. Zaait u het perceel door met een kunstmeststrooier dan is het advies het  zaad te mengen met zand of met graszaad.  Het klaverzaad hoeft niet diep gezaaid te worden, een halve centimeter is voldoende. Na het zaaien kunt u het perceel rollen om ervoor te zorgen dat het zaad goed aan de grond kleeft. Door het perceel niet te bemesten krijgt de klaver een goede kans om zich te ontwikkelen. Maai de eerste keer niet een hele zware snede omdat de jonge klaverplanten nog niet kunnen concurreren met de lange grasplanten.