Een succesvol partnerschap met Manchester City

Een bezoek van Matthew WIllems (Barenbrugs regiomanager) aan Manchester City Football Club begin augustus om de prestaties van een nieuw graszaadmengsel van Barenbrug onder de loep te nemen, geeft een inkijk in de unieke uitdagingen waarmee het terreinpersoneel hier wordt geconfronteerd.

 

Extra druk

“De mensen denken dat een terreinknecht alleen maar gras maait, maar hij doet zo veel meer,” zegt Lee Metcalfe (terreinchef van het trainingscomplex). “Deze filmopnames zijn een goed voorbeeld van de extra druk waarmee het terreinpersoneel van clubs in de Premier League te maken heeft.” 

Permanente grasmat
Zowel op Carrington als op het Platt Lane trainingscomplex werden proefvelden ingezaaid, met het meest indrukwekkende resultaat op Carrington, waar Metcalfe het veld meer dan 200 uur bespeeld zag worden; dat komt neer op twee jaar wedstrijden in vijf maanden tijd. 

 

Het was fantastisch op Barenbrug te kunnen rekenen voor wat betreft onderzoek en ontwikkeling, en het resultaat is dat de velden er goed uitzien.

 

Eerder deze zomer werd BAR 7 RPR ingezaaid op vijf van de zes trainingsvelden op Carrington, en ook op het veld van Platt Lane is het nu de permanente grasmat. Nóg mooier is het dat ook het hoofdstadion met het mengsel is ingezaaid – een prachtig compliment aan Barenbrugs nieuwste doorbraakproduct. “Het RPR heeft zich dit jaar heel snel gevestigd,” aldus Metcalfe. “Het kwam sneller te voorschijn dan vorig jaar. Je zou juist het tegendeel verwachten na het extreem lage aantal zonuren en de gigantische hoeveelheden regen die we hebben gehad.  We hebben goede hoop dat de velden net zo goed presteren als afgelopen jaar.”

 

RPR - Regenerating Perennial RyegrassHoogste bespelingstolerantie
RPR is een zelf herstellend Engels raaigras dat uitlopers vormt. De uitlopers zorgen voor een natuurlijk netwerk van stolonen. Eigenlijk is dit een soort van wapening in de zode, waardoor RPR de hoogste bespelingstolerantie biedt. In plaats van losse grasplantjes, zoals traditioneel Engels raaigras, heeft ieder grasplantje van RPR een link naar andere plantjes en naar de bodem waardoor intensieve bespeling mogelijk is.

Klik hier voor meer over RPR!

 

Vertrouwen in producten

Nadat het team in 2011 de onderscheiding voor het beste trainingscomplex van het jaar in het profvoetbal heeft ontvangen op de ‘Institute of Groundsmanship (IOG) Industry Awards’, om maar te zwijgen van de prijs voor het terreinmanagementteam van het jaar in de profsport, is er volgens Metcalfe nu wel de nodige druk om de trainingsvelden in optimale conditie te houden. We moeten nu de trainingsvelden in goede staat houden. Het was fantastisch op Barenbrug te kunnen rekenen voor wat betreft onderzoek en ontwikkeling, en het resultaat is dat de velden er goed uitzien.”

 

Sterke vestiging

Williams loopt door naar het veld in het Etihad Stadion, dat op 28 juni, kort na het laatste concert van de zomer, werd doorgezaaid met BAR 7 RPR. Zowel Williams als terreinchef Lee Jackson zijn onder de indruk. “Het ziet er echt prachtig uit,” aldus een enthousiaste Jackson. “De echte test komt natuurlijk pas als we zien hoe het veld zich midden in de winter houdt. Maar al met al is het zo’n 30 procent beter dan wat ik van BAR 7 zou hebben verwacht.”

 

Behalve aan het RPR is de sterke vestiging volgens Jackson te danken aan het feit dat dit jaar voor het eerst folie is gebruikt. “De folie heeft prima gewerkt. Wat betreft de grasbedekking liggen we nu zelfs iets voor op waar we dachten te zullen zijn, ik ben ontzettend blij met RPR.” 

 

Beter dan ooit

Ook Williams vindt dat het RPR er “fantastisch” uitziet. Waaraan hij toevoegt: “Het veld heeft er naar mijn mening nog nooit beter uitgezien. Zowel het stadion als de trainingsvelden hadden behoefte aan een slijtvaste, ziektebestendige grasmat en dat is precies waar BAR 7 RPR in voorziet. De club is helemaal klaar voor het nieuwe seizoen en ik heb alle vertrouwen in dit product.”

 

Bron: Pitchcare oktober/november 2012