Extra najaarsgras inkuilen, topkwaliteit mogelijk

 

Het prachtige weer van deze week geeft veehouders de mogelijkheid om op de valreep nog een extra snede gras in te kuilen. Vooral voor bedrijven die kampen met een ruwvoertekort is dit een kans die ze niet mogen laten liggen. Najaarsgras inkuilen vraagt wel extra aandacht voor een goede conservering.

Aandachtspunten
Najaarsgras heeft een lager suikergehalte waardoor de aanmaak van melkzuurbacteriën beperkt is. Hierdoor verloopt de conservering van de najaarskuil trager. Bovendien bevat najaarsgras door de hogere temperatuur veel gisten en schimmels die broei veroorzaken.

Meer melkzuur inbrengen door toepassing van het inkuilmiddel Bonsilage Plus biedt de oplossing voor deze twee beperkingen. De melkzuurbacteriën uit Bonsilage Plus bestrijden gisten en schimmels en bevorderen een snelle conservering.

 

Méér eiwit van hogere kwaliteit
De melkzuurbacteriën uit Bonsilage Plus verminderen bovendien de afbraak van eiwit door zuurgevoelige enzymen en schadelijke gisten. Behalve méér eiwit bevordert Bonsilage Plus ook het aandeel darmverteerbaar eiwit in de pens. Een hoger aandeel verbetert het eiwitgehalte in de melk en bespaart op aankoop van duur krachtvoereiwit.