Strike a pose! Grasplanten op de foto bij NPEC Wageningen

Afgelopen maanden hebben onze grasplanten een primeur gehad. Ze werden bij de Wageningse onderzoeksfaciliteiten van The Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) onderzocht. Ongeveer 60 verschillende grasplanten werden aan de lopende band in beeld gebracht. Dit alles is een volledig geatomiseerd proces en dat scheelt een hoop werk!

Plant in beeld

In deze ‘mini-fabriek’ worden individuele planten gefotografeerd. Er wordt onder meer gekeken naar de hoeveelheid blad. Als de volledige plant in beeld gebracht is, worden er bepaalde modellen op losgelaten. Zo krijgen we een goed beeld van het ‘fenotype’ van de grasplant. Zo filteren we de beste planten voor vervolgonderzoek.

Welke plant presteert goed tijdens droogte?

Tijdens dit specifieke droogte experiment wordt gekeken naar genetische verschillen tussen planten. Welke plant is groener en welke plant is het meest stressbestendig in droge omstandigheden? Deze kennis wordt gebruikt in het creëren van nieuwe rassen die goed om kunnen gaan met extreme weersomstandigheden zoals droogte.

 

Het NPEC is een gezamenlijk initiatief van Wageningen University & Research en de Universiteit. Zien hoe de planten aan de lopende band op de foto gaan? Bekijk de video!

terug