Ideale maaidatum bekend

De vers gras analyses van het inkuiljournaal tonen aan dat dinsdag 22 april de ideale maaidatum is voor veel graspercelen. De grasopbrengst en het eiwitgehalte is uitstekend. Echter het suikergehalte van het gras is aan de lage kant. Gras met een laag suikergehalte conserveert moeilijk. Het gebruik van een inkuilmiddel is daarom essentieel voor een geslaagde graskuil. Klik hier voor een overzicht met alle uitslagen van de vers gras analyse.

inkuiljournaalVroege snede inkuilen vraagt om extra aandacht
Het optimale maaimoment is nooit eerder zo vroeg geweest. Dit betekent dat we dit jaar waarschijnlijk een extra grassnede oogsten. Deze extra grassnede is zeer welkom. Het inkuilen van z’n vroege snede vraagt extra aandacht.  Doordat de zon minder sterk is en daardoor het gras minder snel droogt , ligt het gras langer op het veld en hiermee ook de kans op inkuilverliezen. Gras dat niet snel droogt verliest 50 VEM per dag tijdens voordogen. Door het gras te kneuzen en 2 keer per dag te schudden droogt het sneller. Het streven is om de snede binnen 48 uur in te kuilen.

Eiwitgehalte uitstekend
Het eiwitgehalte in de vers gras analyses is uitstekend.  Doordat er weinig geregend heeft wordt de stikstof deze snede goed benut.  Dit wordt een leuke besparing op krachtvoer aankopen.  De tweede snede heeft daarom extra stikstof nodig. Wij adviseren daarom op de maaiweides na de 2de en of 3de  snede  een klaver mengsel door te zaaien.  Dit levert bij de laatste sneden extra eiwit op. Ook de komende jaren kunt u zo het eiwitgehalte op pijl houden.

 

Suikergehalte laag
Uit de vers gras analyses blijkt dat het gras momenteel een laag suikergehalte (12-13%) bevat.  Als het suikergehalte laag is, kunnen melkzuurbacteriën slecht ontwikkelen waardoor de kuil moeilijk conserveert. Bij een slechte conservering blijft de PH in de kuil hoog. Dit geeft schimmels en boterzuurbacteriën de kans zich te ontwikkelen met het nare gevolg dat het energie- en eiwitgehalte van het gras dalen. De ontwikkeling van schimmels en boterzuurbacteriën is te voorkomen door Bonsilage Plus te gebruiken tijdens het inkuilen. De  bacteriën in Bonsilage Plus hebben weinig suiker nodig, voor de productie van melkzuur. Melkzuur zorgt voor snelle conservering waardoor de afbraak van energie en eiwit in het gras stopt.