Innovaties in gras maken kunstgras overbodig

Naar aanleiding van de discussie over kunstgrasvelden is het meer dan relevant om een licht te schijnen op de huidige stand van zaken omtrent natuurgras. De natuurgrasindustrie heeft de afgelopen jaren namelijk niet stilgezeten en een tal van innovaties geïntroduceerd. Wat blijkt? De nieuwste natuurgrassen bieden, bij goed onderhoud, een uitstekend en zelfs goedkoper alternatief voor kunstgras.

 

Meer speeluren

Op het gebied van bespelingstolerantie heeft natuurgras in de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Waar sportvelden vroeger slechts 250 uur per jaar bespeeld konden worden, kan tegenwoordig een veld met de nieuwste grasrassen al minstens 450 speeluren aan.

 

Beter voor milieu

Ook met het oog op het milieu is natuurgras een goede keuze. Bij gedegen onderhoud is natuurgras een duurzaam, milieu- en CO2-vriendelijk product. Zo legt natuurgras broeikasgassen uit de lucht vast in de bodem en geeft hier zuurstof voor terug. Bovendien kan de keuze voor het juiste graszaadmengsel van grote invloed zijn op de duurzaamheid van de mat. Er bestaan tegenwoordig grassen met eigenschappen als uitstekende ziekteresistentie, droogtetolerantie en mineralenbenutting. Door deze eigenschappen kan er bespaard worden op bijvoorbeeld pesticiden, water en meststoffen.

 

Lagere kosten

De aanleg van een kunstgrasveld kost al snel zo’n 400.000 euro. Een natuurgrasveld is in dit opzicht veel goedkoper: de aanlegkosten hiervan bedragen ongeveer 80.000 euro. Wat betreft de jaarlijks terugkerende kosten vormt zich tussen kunst- en natuurgras nog een groot verschil: de onderhouds- en afschrijvingskosten voor een natuurgrasveld bedragen jaarlijks zo’n 14.000 euro, tegenover 42.000 euro voor een kunstgrasveld.

 

De natuurlijke keuze

Natuurgras scoort dus op alle fronten. Vergeet daarnaast niet de beleving van natuurgras: écht gras ruikt én voelt lekker, speelt volgens veel sporters beter en zorgt voor minder blessures. Kortom: het maakt kunstgras overbodig.