Klaver voor meer eiwit en gras met lagere stikstofgift

Meer eiwit en gras met lagere stikstofgift

U bent van harte welkom op de Klaverdagen op 3 en 5 juni. Klaver staat volop in de belangstelling sinds het toedienen van stikstof sterk aan banden gelegd is. Op de klaver-demovelden ziet u de verschillen tussen een grasklaverweide zonder kunstmest en gras dat volgens de huidige bemestingsnormen wordt bemest met maximaal 250 kg werkzame stikstof. Bovendien ziet u het positieve effect van grasklaver op het bodemleven.

rode klaverGrasspecialisten van Barenbrug en medewerkers van het Louis Bolk Instituut vertellen u alles over het beheer van een grasklaverweide en over het handhaven van een goede verhouding tussen gras en klaver. Ook geven zij advies over gras-klaver in het rantsoen.

Voordelen rode klaver
Rode klaver bindt stikstof uit de lucht en legt dit vast in de bodem. De lange penwortels van rode klaver benutten deze stikstof en zetten dit om in een eiwitrijkgewas. Maaiweides met rode klaver produceren minstens 1 ton droge stof per hectare meer dan puur gras.

Locaties klaverdagen
Harfsen
(Achterhoek), 3 juni,

Op zandgrond bij familie Grootkoerkamp aan de Zomerdijk, ingang van het perceel vanaf de Koekoekweg.

 

Etten-Leur (bij Breda), 5 juni

Op kleigrond,  bij familie Buijs op het perceel aan de Bollendonkseweg 21.

 

Beide demodagen zijn van 13.00 uur tot 16.00 uur. De eerste rondleiding start om 13.15 uur. U kunt zich aanmelden op www.klaverklimaat.nl/demodagen. De eerste tweehonderdvijftig veehouders die zich aanmelden ontvangen een gratis zak klaverzaad.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt vanuit de regeling “demonstratieprojecten Schoon en Zuinig” van het ministerie van Economische Zaken als eindverantwoordelijke voor POP2 in Nederland.