Tot 50% meer eiwitproductie per hectare

GreenSpirit Structuur graszaadEen gebrek aan structuur maakt de pens zuur en verlaagt de voerefficiëntie. Gebruik van GreenSpirit Structuur voorkomt pensverzuring en levert tot 50 procent meer eiwit per hectare.

Bijna iedere veehouder die meer dan 50 procent mais voert, heeft te weinig structuur in zijn eigen graskuil en moet structuurrijk voer toevoegen. Maar wat is structuurrijk voer? In de praktijk wordt graszaadhooi of gedroogde luzerne aangekocht. Het blijkt echter dat de huidige berekening van de structuurwaarde te weinig houvast biedt om de werkelijke prik te meten.

 

Onderzoek
Het proefbedrijf van Nutreco heeft onderzoek gedaan naar de structuurwaarde, en dan met name in de mate waarin structuur zorgt voor de nodige prik in de pens. Het blijkt dat onder andere Engels raaigras en Festulolium, zelfs bij zware snedes, te weinig prik bevatten. Door het gebruik van het vernieuwde GreenSpirit Structuur van Barenbrug worden deze problemen voorkomen.

 

Meer eiwit en meer productie
GreenSpirit Structuur bestaat uit speciaal geselecteerde rietzwenken en timothee. Naast prik heeft GreenSpirit Structuur nog twee zeer goede voedereigenschappen. Het gras bevat bij voldoende bemesting 20 procent meer eiwit per kilogram en is 30 procent productiever dan Engels raaigras. Hier tegenover staat een afname van de verteerbaarheid van 4 procent. Het mengsel is de afgelopen twee jaar uitgebreid getest in mengselproeven.


GreenSpirit StructuurIn deze proeven zijn zaken zoals vestiging, evenwicht, gezondheid en productie onderzocht. De hoge productie en het hoge eiwitgehalte kunnen verklaard worden door het goede wortelstelsel van de verbeterde rietzwenksoorten. Voedingsstoffen zoals water en mineralen kunnen tot op grote diepte opgehaald worden. De timothee draagt ook bij aan een goede structuur en verhoogt bovendien de smakelijkheid. Geluiden uit de praktijk bevestigen deze onderzoeksresultaten.

 

Rietzwenken hebben een negatief imago wat betreft vestiging. Dit komt omdat in het verleden niet is geselecteerd op kiemtemperatuur en kiemkracht. Ondertussen heeft het laboratorium van Barenbrug hier antwoorden op gevonden waardoor dit mengsel snel vestigt. GreenSpirit Structuur past op veel bedrijven als een vaste waarde in de weidesamenstelling. Bij goed landbouwkundig gebruik gaat GreenSpirit Structuur ongeveer tien jaar mee.