Verdienen door minder verliezen
Bonsilage Mais betaalt zich altijd terug.
De maiskuil behandelen met Bonsilage Mais levert altijd meer op dan het kost. Het inkuilmiddel voorkomt voor €1,53 per ton vers in te kuilen mais, broei en schimmelvorming en verbetert de smaak van de mais. Daarnaast tonen de BEP, BEX en de KringloopWijzer aan dat veehouders met minder voerverliezen meer koeien kunnen melken of een lagere verplichte mestafvoer hebben.
Mais staat bekend als voer dat makkelijk bederft. Broei en schimmel verteren een deel van het voer al voordat het in de koe is en bederven de smaak. Koeien nemen 16 procent minder op bij 75 procent broei in de mais volgens onderzoek van L. Whitelock. Als klap op de vuurpijl produceren schimmels ook nog eens afvalstoffen waar bacteriën in de pens niet van houden. Van alle nutriënten in mais die verteerd kunnen worden, gaat op deze manier gemiddeld 20 procent verloren.
Geen hocus pocus
Het verbeteren van de vertering is geen hocus pocus. Immers, 10 gram azijnzuur per kg natte mais is al voldoende om gisten en schimmels te doden. Bonsilage Mais maakt dit azijnzuur zeer snel aan. Omdat azijnzuur minder positief uitpakt voor de smaak, zitten er in Bonsilage Mais ook melkzuurvormende bacteriën. Deze bacteriën maken tot drie keer meer melkzuur dan azijnzuur aan waardoor de smaak van de maiskuil zelfs beter is dan zonder dit inkuilmiddel. De combinatie van bacteriën in Bonsilage Mais is uniek en onovertroffen.
Gecontroleerde stammen
Bonsilage Mais bevat drie verschillende melkzuurstammen: 1k2075 Lactobacillus buchneri (DSM 12856), k2079 Lactobacillus plantarum (DSM 12837) en 1k2103 Pediococcus pentosaceus (DSM 12834). Op de site van de Europese voedselautoriteit EFSA, die onderzoek doet naar de deugdelijkheid van deze stammen, kunt u de rapporten vinden. Op alle verpakkingen moeten de genoemde DSM-nummers staan. Gebruik geen stammen die niet getest zijn. Dit is de beste garantie op een goede conservering. De L. plantarum en de P. pentosaceus zorgen onder Nederlandse omstandigheden voor een snelle en goede verzuring. Deze stammen maken veel smakelijk melkzuur aan. Vervolgens zet L. buchneri een deel van het melkzuur om in azijnzuur waardoor de schimmels en de broei geremd worden. Dit proces duurt tussen de vier en zes weken. Hierbij gaat een deel van het melkzuur verloren, maar worden broei- en schimmelverliezen (tot 20 procent van de voerderwaarde) voorkomen.
Met Bonsilage Mais kunt u de mais droger inkuilen wanneer u de kuil langer dichtlaat en beter vastrijdt. Op de verpakking van Bonsilage Mais staan de richtlijnen met betrekking tot het aanrijden.
Snelle conservering
Als u voor het juiste inkuilmiddel gekozen heeft, is vervolgens een snelle en diepe conservering van de mais belangrijk. Zeker als mais op het land aangetast is door schimmels zoals stengelrot, builenbrand of bladvlekken. Deze schimmels moeten zo snel mogelijk gedood worden. Dit gebeurt pas wanneer het voer onder het plastic zit en is behandeld met Bonsilage Mais. Schimmels en gisten kunnen negentig dagen overleven zonder zuurstof, in een slecht aangereden kuil zelfs langer. Besteed dus aandacht aan het inkuilen en zorg er voor dat de kuil gelijkmatig aangereden wordt, ook aan de zijkanten van de kuil.
Kuil te droog?
In een droge kuil komen azijnzuur en propionzuurvormende bacteriën veel minder voor. Dat is ook de reden dat deze kuilen gemakkelijk warm worden. Het toevoegen van Bonsilage Mais is daarom zeer aan te bevelen bij drogestofgehalten tussen de 32 en 38 procent. Ook een juiste voersnelheid van 2 meter per week in combinatie met een voldoende dik gronddek en een glad snijvlak zijn essentiële punten. Als u alles goed doet, minimaliseert u het verlies van 20 naar 5 procent. Een investering in Bonsilage Mais verdient zich altijd terug.