Vroege tarwerassen Premio en JB Asano scoren in Flevopolder

Op zijn 112 hectare grote akkerbouwbedrijf in Lelystad teelt Jan Brouwer jaarlijks 50 hectare wintertarwe. Dit jaar zijn er een vijftal rassen verbouwd. Opvallend zijn de prestaties van de vroege rassen Premio en JB Asano. Beide rassen zijn vroeg en droog gedorsen en gaven voor dit jaar goede opbrengsten tot 11 ton per hectare.

 

Vroegheid belangrijk

Brouwer dorst zelf de tarwe. Voor oogstspreiding wordt er daarom altijd een vroeg ras gezaaid. Om die reden heeft hij 10 ha van het zéér vroege ras Premio en 8 ha van het vroegafrijpende ras JB Asano gezaaid. “De ervaringen met deze rassen zijn dit jaar erg goed” zo geeft hij aan. “Beide rassen kwamen goed uit de winter en gaven allebei een vlotte gewasontwikkeling. Premio heb ik één keer gespoten tegen schimmels, bij

JB Asano waren twee bespuitingen nodig. Wat verder opviel was dat Premio superstevig is. Alle rassen waren gelegerd door de zware regenbuien maar Premio stond overeind”.

 

2 augustus geoogst, 10,7 en 11 ton per ha, 15,8% vocht, hectolitergewicht 80

“Dat Premio en JB Asano vroeg rijp waren kwam dit jaar wel heel goed uit. Op 2 augustus heb ik Premio gedorsen met voor dit jaar een prachtige opbrengst van 10,7 ton per ha. Het gaf een mooie volle korrel met een vochtgehalte van 15,8%. De JB Asano heb ik op 4 augustus geoogst. Over dit ras ben ik ook dik tevreden met een opbrengst van 11 ton per ha. Zeker als je ziet hoeveel moeite het gekost heeft om de rest van de tarwe te dorsen zijn deze vroege rassen een goede keuze. Zeker omdat je niet op opbrengst hoeft in te leveren. Premio is vroeg gezaaid en geeft al drie jaar goede opbrengsten. Asano is 20 november gezaaid, dit ras heeft een snelle begin ontwikkeling en is op tijd rijp”.