Check je werkplek!

Sinds grofweg een jaar werken we door corona op een andere manier dan normaal. We vergaderen digitaal, events vinden plaats via digitale kanalen en de headset maakt overuren. Ook werken we gedeeltelijk vanuit huis om de drukte op kantoor te beperken. Hoog tijd om eens kritisch te kijken of je (thuis)werkplek wel goed is ingesteld. Doe jij ook de werkplekcheck?

 

Afwisseling

Om klachten te voorkomen is afwisseling het belangrijkst. Verander daarom regelmatig van werkhouding en wissel werkzaamheden zoals lezen en muiswerkzaamheden af. Neem regelmatig een korte pauze en verlaat dan ook even je werkplek. Een simpele tip is om tijdens het bellen even te gaan staan of een rondje te lopen.

 

Goede werkplek

Richt je werkplek in zoals op het plaatje hieronder. Zeker als je langer dan 2 uur per dag achter de computer zit is dit van belang. Werk dan in ieder geval met een los toetsenbord, een losse muis en eventueel een apart beeldscherm.

 

Organiseren van het werk

Zorg voor goede afspraken over je output en communiceer hier zelf ook actief over. Wissel daarnaast taken die meer concentratie vragen af met taken die minder concentratie vergen en plan die slim in. Doe taken die veel concentratie vragen op de plek en de tijd waarop je je goed kunt concentreren.

 

Blijf verbonden

Zorg dat je collega’s weten wanneer je op kantoor bent en wanneer je thuis werkt. Zorg dat je ook actief contact houdt met collega’s als je thuis werkt. Tot slot: zorg dat jullie onderling verbonden blijven, ook als je elkaar minder ziet. Dus vraag elkaar ook eens hoe het gaat, door bijvoorbeeld een koffie-kwartiertje in te plannen.