Koeien altijd aan de schijterij, hoe kan dat?

Deze vraag werd gesteld in het tv-programma ‘Melk en honing’ van de EO. Presentator Herman Wegter ging in gesprek met productmanager voedergewassen Edward Ensing van Barenbrug Holland.

 

“De Hollandse koeien zijn altijd aan de schijterij, hoe kan dat nou?”, vraagt presentator Herman. Edward legt uit dat dit komt door de voeding. Koeien krijgen veel snelle energie (suikers) binnen om zo veel mogelijk melk te produceren. Dit wordt vaak te snel verteerd en zo produceert de koe snel diarree.

 

Ook ziet u Jan van den Boom (productmanager recreatie). Met hem wordt gepraat over het gras op voetbalvelden. Jan legt uit dat het Engels raaigras is. Het is dezelfde soort als in de wei, maar dan een heel ander ras. Bij voetbalvelden wordt vaak gebruik gemaakt van RPR, ijzersterk zelfherstellend gras met een hoge betredingstolerantie. RPR heeft veel verschillen met het gras in de weide en is dus niet geschikt voor koeien.

 

85% van alle weides bestaan uit Engels raaigras, omdat dit een goede voederwaarde heeft. Edward neemt presentator Herman mee naar Barenbrug. Barenbrug heeft Nutrifibre ontwikkeld. Dé oplossing tegen diarree. De zachtbladige rietzwenken bevatten veel fibres. Hier kan de koe veel op kauwen en daar voelt ze zich goed bij. Binnen 5 jaar is het mogelijk dat een groot aandeel van alle weides wordt ingezaaid met Nutrifibre. De koeien produceren dan dikke mest en u zult geen diarree meer zien in de weide.

 

Voor het volledige programma kunt u kijken op http://bit.ly/187RcOW. Vanaf minuut 18 ziet u het verhaal over de diarree van de koeien.