Gras & Innovatie

Barenbrug is gespecialiseerd in het maken van oplossingen voor gebruikers. Zo is een aantal jaren geleden SOS geïntroduceerd, een graszaadmengsel dat gezaaid kan worden bij extreem lage bodemtemperaturen. Hiermee kunnen sportclubs hun velden het hele jaar in goede conditie houden. Voor paardenhouders heeft Barenbrug Horse Master® ontwikkeld. Een graszaadmengsel met gezond gras voor paarden, dat ook bestand is tegen zware betreding. Aan de introductie van Horse Master® gingen jaren van onderzoek en praktijktesten vooraf.

Nieuw grasras

Het ontwikkelen van een nieuw grasras heeft veel voeten in aarde. Barenbrug heeft een intensief ‘research & development’ programma, waarbij de eigenschappen van rassen in beeld worden gebracht en onderzocht wordt wat de optimale mengselsamenstelling is voor de meest uiteenlopende omstandigheden.

 

Het kweekprogramma begint met het creëren van genetische variatie. Ieder jaar worden er door de researchmedewerkers van Barenbrug vele duizenden planten beoordeeld op verschillende eigenschappen zoals wintervastheid, ziekteresistentie, droogtegevoeligheid etc. In speciale klimaatkamers worden bepaalde ziektes nagebootst om de planten te toetsen op resistentie tegen ziektes. Van de planten die de zware testen overleven wordt op kleine schaal zaad geoogst.

Dit zaad wordt gebruikt voor uitgebreide beproevingen op de proefvelden van Barenbrug. Deze proeven duren drie jaar en vinden op steeds grotere schaal plaats. Indien het ras aan het einde van de beproevingscyclus geschikt lijkt te zijn voor de praktijk, wordt het aangemeld voor officiële beproeving door nationale rassenlijsten over heel Europa. Deze instanties onderzoeken de rassen nog drie jaar en na vergelijking met het bestaande assortiment wordt een nieuw ras al dan niet opgenomen in de rassenlijst. Vanaf het moment van de eerste kruising is dan inmiddels vijftien jaar verstreken.

Rassen in Horse Master

Alle grasrassen in Horse Master® zijn opgenomen in een rassenlijst. Dat geeft de gebruiker van Horse Master® een kwaliteitsgarantie. Allereerst zijn de rassen één voor één beoordeeld op de specifieke eigenschappen voor het gebruik door paarden. De grassen leveren de energie en de structuur waar een paard om vraagt. Bovendien heeft Horse Master® een laag groeipunt, d.w.z. het punt waarop de grasplant weer aangroeit na afbijten of afmaaien, en een diepe beworteling voor een stevige paardenweide.

 

Innovatief

Traditioneel zijn de meeste graszaadmengsels samengesteld voor gebruik door koeien. Koeien stellen echter hele andere eisen aan een weide dan paarden. Gras voor koeien bevat veel energie en suikers. Dit is ongezond voor paarden. Paarden hebben behoefte aan structuurrijk ruwvoer. Horse Master® is een innovatief graszaadmengsel dat ruwvoer levert dat uitstekend past in het rantsoen voor paarden. Bovendien zijn de rassen in Horse Master® extreem sterk, waardoor de graszode goed bestand is tegen een sprintje in de wei.

 

Duurzaam

Horse Master® is door het massieve ondergrondse netwerk van lange wortels een duurzaam graszaadmengsel. De lange wortels voorzien de grasplanten van vocht en mineralen diep uit de bodem. Een Horse Master® weide hoeft in droge periodes niet snel beregend te worden. Een Horse Master® weide heeft bij goed landbouwkundig gebruik een levensduur van minimaal 10 jaar.

Een sterke groene weide voor jouw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master® ontwikkeld.

 

Horse Master® is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master® weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master®.

Waar kan je Horse Master kopen?

Wil je ook het beste gras voor jouw paard of pony? Koop Horse Master® bij een dealer bij jou in de buurt!

terug