Kwaliteit paardenweide

De kwaliteit van een paardenweide is afhankelijk van de grassoort. Maar ook het groeistadium van de grasplant, het jaargetijde en de mate van onderhoud aan de weide bepalen uiteindelijk de kwaliteit van een weide.

Groei van een grasplant

De groei van een grasplant begint met het blad. Vervolgens ontstaan langzaam een stengel en het 2e, 3e en eventueel 4e blad. Als de plant daarna nog doorgroeit, schiet de stengel omhoog en vormt een aar met zaden. Na dit stadium groeit de plant niet verder. De kwaliteit en smaak van vers gras hangt sterk af van het groeistadium. Jong gras (1-2 bladeren) is erg sappig en fris, waarbij het eiwitaandeel erg hoog is. Dit gras bevat echter weinig structuur. Weidegras in een ouder groeistadium (3-4 bladeren) is juist armer aan eiwit, maar heeft meer structuur.

Fructaan en hoefbevangenheid

Het fructaangehalte van weidegras is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en de temperatuur. Veel zonlicht zorgt voor de aanmaak van suiker. Zijn de nachten ook nog eens vrij koel, dan blijft het suikergehalte erg hoog. Dit speelt met name in het voor- en najaar. In deze periodes ligt het risico op hoefbevangenheid altijd op de loer. De grasrassen in Horse Master® zijn geselecteerd op een laag fructaangehalte.

Grassenbestand

De kwaliteit van weidegras wordt uiteraard ook bepaald door het grassenbestand. Smakelijke en hoogwaardige grassen in de paardenweide zijn met name Engels raaigras, timothee, veldbeemd en roodzwenk. Onkruidgrassen, zoals ruwbeemd, straatgras en kweek, groeien echter overal en kunnen de kwaliteit van de weide negatief beïnvloeden. Horse Master® is samengesteld uit smakelijke grasrassen die de concurrentie met onkruidgrassen goed aankunnen.

Smaak

De smaak van weidegras wordt als laatste ook bepaald door hoe fris en schoon de weide is. Dagelijks mestruimen, voorkomen van overbegrazing (= kale plekken), regelmatig paarden omweiden en een weide laten uitgroeien en maaien is essentieel om de smakelijkheid van het gras te waarborgen.

Kwaliteit

Voor de kwaliteit en opname gedurende de seizoenen kan onderstaande tabel als vuistregel worden gebruikt: Het is niet gebruikelijk om een analyse van vers gras te nemen, aangezien de voederwaarde kan variëren als gevolg van het weer. Als leidraad voor een rantsoenberekening kan de gemiddelde samenstelling genomen worden, zoals in de tabel.

Weidesysteem

Gras van circa 15 cm hoog is qua samenstelling uitgebalanceerd en geschikt voor paarden. Barenbrug adviseert het gras in dit stadium aan paarden aan te bieden. Hiervoor is een systeem van omweiden met meerdere weides (3 tot 5) noodzakelijk. Laat de paarden in de weide zodra het gras de juiste hoogte bereikt heeft. Laat het gras vervolgens afgrazen en verplaats de paarden zodra de andere weide de ideale hoogte bereikt heeft. Vervolgens kan de afgegraasde weide onderhouden en bemest worden. Op deze manier krijgt je paard altijd de juiste kwaliteit gras en kunnen de weides goed onderhouden worden.

Een sterke groene weide voor jouw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master® ontwikkeld.

 

Horse Master® is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master® weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master®.

Waar kan je Horse Master kopen?

Wil je ook het beste gras voor jouw paard of pony? Koop Horse Master® bij een dealer bij jou in de buurt!

terug