Laag fructaangehalte

Een laag fructaangehalte in het gras voorkomt hoefbevangenheid. Fructaan is een koolhydraat (een soort suiker), dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Met name bij koude nachten en veel zonlicht produceert een grasplant veel fructaan.

Fructaan

Fructaan wordt momenteel aangewezen als één van de belangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. Fructaan wordt maar gedeeltelijk in de dunne darm verteerd. Hierdoor komen er te veel suikers in de blinde en dikke darm, wat leidt tot een verstoring van de bacteriehuishouding in de darmen. Als gevolg daarvan ontstaan gifstoffen die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken.

Laag fructaangehalte

Barenbrug heeft veel onderzoek gedaan naar het fructaan (suiker) gehalte in verschillende grassen. Sommige grassoorten staan bekend om een laag fructaangehalte, maar zelfs binnen een grassoort hebben sommige rassen meer fructaan dan andere rassen. De rassen in Horse Master® bevatten maar liefst 50% minder fructaan dan rassen  in gras voor koeien.

Barenbrug onderzoekt jaarlijks meer dan 70 grasrassen op fructaangehalte. In onderstaande grafiek ziet u het grote verschil in fructaangehalte bij verschillende rassen. De rassen in Horse Master® bevatten gemiddeld minder dan de helft fructaan in vergelijking met koeiengrasrassen.

Goed graslandmanagement

Goed graslandmanagement kan er voor zorgen dat de grasplant minder fructaan opslaat. In de eerste plaats is het belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en vocht, zodat het gras kan groeien. In de tweede plaats is het belangrijk dat het gras niet te kort afgegraasd wordt.

 

 

Fructaangehalte in hooi en kuilgras

Hooi wordt meestal gemaakt bij hoge temperaturen. Hierdoor zal het fructaangehalte van hooi over het algemeen laag zijn. Kuilgras wordt vaak al in het vroege voorjaar gemaakt en kan, omdat het niet helemaal droog hoeft te worden, bij koud weer worden gemaaid. Het fructaangehalte in gras kan erg hoog zijn, vooral als er sprake is van zonnig weer en koude nachten. Kuilgras is daarom minder geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. 

Een sterke groene weide voor jouw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master® ontwikkeld.

 

Horse Master® is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master® weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master®.

Waar kan je Horse Master kopen?

Wil je ook het beste gras voor jouw paard of pony? Koop Horse Master® bij een dealer bij jou in de buurt!

terug