Paardengras versus koeiengras

Paardengras is nog niet vanzelfsprekend. De meeste paarden grazen in een koeienweide en krijgen van deze weides ook hooi of kuilvoer. Paarden vinden dit gras erg smakelijk, maar het is veel te energierijk (fructaan) en bevat te weinig structuur. Dit kan resulteren in een ziek paard, vaak gevolgd door klachten als hoef- en spierbevangenheid. Niet voor niets is er paardengras voor paarden en koeiengras voor koeien. Jouw paard heeft behoefte aan paardengras.

Paardengras is geen koeiengras

De meeste paarden in Nederland lopen in een weide die geschikt is voor intensieve rundveehouderij. Deze weides zijn ingezaaid met een graszaadmengsel dat is samengesteld met Engels raaigras met een hoge voederwaarde. Dit Engels raaigras is uitstekend voor koeien die veel eiwit nodig hebben voor de productie van melk. Paarden hebben gras nodig met een laag fructaan (suiker) gehalte en veel structuur. Horse Master® is samengesteld met grassen die aansluiten bij de behoefte van paarden.

Paarden grazen het gras kort af

Paarden grazen het gras met de tanden heel kort bij de wortel af. Koeien eten met de tong en grazen het gras veel hoger af. De specifieke graasmethode van paarden vraagt om een stevige graszode met een laag groeipunt.

Sterke beworteling van het gras is belangrijk, om te voorkomen dat paarden niet de hele grasplant uit de grond trekken. Doordat paarden het gras zo kort afgrazen, heeft het gras moeite met een goede hergroei waardoor er kale plekken ontstaan. Paarden die tijdens het grazen te veel zand binnen krijgen (in een weide met veel kale plekken) hebben een verhoogd risico op zandkoliek. Daarom vormen de grassen van het paardengras Horse Master® een sterke zode en worden er in dit mengsel uitsluitend grassen gebruikt met een laag groeipunt. Deze grassen hebben een goede en snelle hergroei, ondanks dat ze kort worden afgegraasd. Bijkomend voordeel hiervan is dat onkruiden geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Voorkom een schrale weide

Goed paardengras is lang hoog en volgroeid met relatief veel vezels en weinig energie. Als de weide schraal wordt, is deze ongeschikt voor paarden, ondanks dat vaak het tegendeel wordt gezegd.

 

Bij een tekort aan voedingsstoffen, zal het gras ‘gestresst’ raken. Hierdoor groeit het slecht en maakt het veel suikers (fructaan) aan. Dit hoge fructaangehalte kan gezondheidsproblemen als hoefbevangenheid veroorzaken. Een ander probleem in een schrale weide is dat de kans op onkruid groot is. 

Een sterke groene weide voor jouw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master® ontwikkeld.

 

Horse Master® is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master® weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master®.

Waar kan je Horse Master kopen?

Wil je ook het beste gras voor jouw paard of pony? Koop Horse Master® bij een dealer bij jou in de buurt!

terug