EHBO bij verdroogde paardenweide

De droogte die momenteel Nederland teistert veroorzaakt schade aan gewassen. Veel paardenweides laten al weken geen groei meer zien en verkleuren van groen naar geel. Het gevolg is dat paardenhouders geen gras meer in hun weide hebben staan.

 

Wat kan je doen om je paardenweide zo goed mogelijk uit de droogte te krijgen?

Beweid af en toe

Grasland af en toe beweiden tijdens droge periodes zorgt voor herstel van het grasland. Je paarden tijdens avonduren de grasresten laten vreten komt ten goede aan het gras. Houd de conditie van je paarden die uitsluitend buiten lopen (jonge paarden ) goed in de gaten. Door het lage grasaanbod kunnen ze snel vermageren.

 

Wees voorzichtig met maaien

Maaien tijdens droogte kan veel schade veroorzaken aan je grasland. Staat er minder dan 20 centimeter gras (2.000 kg per ha) dan kan je het maaien beter uitstellen. Na het maaien gebruikt de grasplant zijn reserves voor het aanmaken van nieuw blad. Maar in droge periodes heeft de grasplant deze reserves juist nodig om te overleven. Bovendien is het berijden van het grasland een te zware belasting van de grasmat, en zullen rijsporen lang zichtbaar blijven. Indien je toch gaat maaien, maai het gras dan niet korter dan 7 centimeter. 

 

Heeft je gras de droogte overleefd?

Gras kan een droge periode overleven. Of je gras de droge periode heeft doorstaan, kan je eenvoudig controleren. Steek een stuk van 20 bij 20 cm uit de graszode en leg deze 10 minuten in een bak met water. Indien er binnen een paar dagen witte ondergrondse wortels of groene puntjes in het gewas ontstaan, zal het grasland zich herstellen na de droogte. Is dit niet het geval, dan zal je grasland waarschijnlijk niet meer herstellen. Graslandvernieuwing is dan de enige optie om je paardenweide te herstellen.

 

Let op voor ruwbeemd

Indien er in de uitgestoken zode nieuwe plantjes ontstaan met witte voetjes, wees dan alert. De kans op ontwikkeling van ruwbeemd en straatgras in je grasland is dan erg groot. Paarden die grazen in een weide met veel ruwbeemd hebben een verhoogd risico op zandkoliek. Ruwbeemd is te bestrijden door je grasland regelmatig te wiedeggen en door te zaaien met Horse Master. 

Nieuwe inzaai

Is je grasland niet meer te redden? Dan is inzaai de enige optie. In dat geval is het belangrijk om je grasland eerst grondig kweekgras- en onkruidvrij te maken. Tien dagen hierna kan je je grasland frezen en opnieuw inzaaien. Voor het beste resultaat kies je voor het graszaadmengsels Horse Master. De grassen in Horse Master zijn speciaal geselecteerd voor paarden.

 

Lees hier meer over het inzaaien van een paardenweide.

Een sterke groene weide voor jouw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master ontwikkeld.

 

Horse Master is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master.

Waar kan je Horse Master kopen?

Wil je ook het beste gras voor jouw paard of pony? Koop Horse Master bij een dealer bij jou in de buurt!

 

terug