Laag fructaangehalte

Een lage fructaanconcentratie in gras verkleint het risico op hoefbevangenheid. Fructaan is een koolhydraat (een suikersoort) die door grassen wordt aangemaakt onder invloed van licht. Grassen produceren vooral grote hoeveelheden fructaan als de nachten koud zijn en het zonlicht intens is.

Fructaan

Fructaan wordt momenteel gezien als een van de belangrijkste oorzaken van hoefbevangenheid. Het wordt slechts ten dele verteerd in de dunne darm, wat resulteert in een hoog suikergehalte in de achterste darm dat de bacteriële balans in de darmen verstoort. Dit leidt tot de vorming van gifstoffen die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken.

Laag fructaangehalte

Barenbrug heeft veel onderzoek gedaan naar het fructaangehalte (suiker) in verschillende grassen. Sommige grassoorten staan bekend om hun laag fructaangehalte, maar zelfs binnen een soort kunnen sommige variëteiten meer fructaan bevatten dan andere. De variëteiten in Horse Master bevatten maar liefst 50% minder fructaan dan grasvariëteiten bedoeld voor vee en schapen.

 

Barenbrug analyseert jaarlijks de fructaangehalten in meer dan zeventig grasvariëteiten. De onderstaande grafiek laat de grote verschillen in fructaangehalten zien bij verschillende variëteiten. De variëteiten in Horse Master bevatten gemiddeld minder dan de helft van het fructaan dat te vinden is in voedergrasvariëteiten.

Goed graslandmanagement

Goed graslandmanagement kan de hoeveelheid fructaan die wordt opgeslagen door grassen verminderen. Ten eerste is het van belang te zorgen voor voldoende nutriënten en vocht, zodat het gras goed kan groeien. Ten tweede mag het gras niet te kort begraasd worden.

Fructaangehalten in hooi en kuilvoer

Aangezien meestal bij hoge temperaturen wordt gehooid, zal het fructaangehalte doorgaans laag zijn. Gras voor kuilvoer wordt vaak in het vroege voorjaar geteeld en kan gemaaid worden bij koud weer, omdat het niet volledig droog hoeft te zijn. Het fructaangehalte van het gras kan zeer hoog zijn, vooral bij zonnig weer in combinatie met koude nachten. Kuilgras is daarom minder geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.

Een sterke groene weide voor jouw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master ontwikkeld.

 

Horse Master is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master.

Waar kan je Horse Master kopen?

Wil je ook het beste gras voor jouw paard of pony? Koop Horse Master bij een dealer bij jou in de buurt!

terug