De beste onderhoudstips voor een mooie groene paardenweide

Het gras in een paardenweide heeft het vaak zwaar te verduren. Houd je paardenweide in goede conditie door het jaarlijks door te zaaien. Dit  geeft je de zekerheid op een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden.

 

 

Jaarlijks onderhoud verlengt levensduur paardenweide

Wil je een paardenweide met een dichte en stevige zode dan ontkom je niet aan een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Met doorzaaien voorkom je dat slechte grassen of onkruiden de kale plekken opvullen. Slechte grassen hebben korte wortels waardoor ze snel uitdrogen. Bovendien bevatten deze grassen geen structuur en voedingsstoffen die paarden nodig hebben.

Tips om je paardenweide succesvol te herstellen

 

  • Maai het gras kort af, of laat het gras kort afgrazen door je paard voordat je gaat doorzaaien. Het nieuwe zaad kan zo beter contact maken met de bodem.

 

  • Indien er veel slechte grassen of onkruiden in de weide staan is het aan te raden deze eerst te verwijderen met een wiedeg. Dit lukt het makkelijkst na een droge periode. Wil je onkruiden bestrijden met een gewasbeschermingsmiddel, doe dit dan voor het doorzaaien.

 

  • Verwijder na het wiedeggen het losse plantmateriaal met een hark of opraapwagen.

 

  • Nu kun je beginnen met doorzaaien. Kleine percelen kun je gemakkelijk met de hand doorzaaien. Verdeel het graszaad gelijkmatig over het land. Hark het land licht en loop of rol het hierna aan. Voor grote oppervlaktes kun je het beste zaaien met een speciale doorzaaimachine. Vraag hiervoor je loonwerker.

 

 

  • Geef jonge kiemplantjes 2-3 weken na doorzaaien de kans om op te komen door te beweiden of een lichte maaisnede. Hierdoor krijgen kiemplantjes meer licht en kan het concurreren met de oudere grassen. Gebruik geen drijfmest in deze periode.

 

Herinzaai bij veel schade aan paardenweide

Is de graszode van je paardenweide er heel slecht aan toe, dan kun je herinzaai overwegen. Herinzaai is zinvol indien meer dan 20% van de weide bestaat uit kale plekken, slechte gras of onkruiden. Lees hier meer over herinzaaien.

Een sterke groene weide voor jouw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om je paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master ontwikkeld.

 

Horse Master is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master.

Waar kan je Horse Master kopen?

Wil je ook het beste gras voor jouw paard of pony? Koop Horse Master bij een dealer bij jou in de buurt!

 

terug