Inzaaien paardenweide

Inzaaien van een paardenweide kost tijd en aandacht, maar daar staat tegenover dat u jarenlang plezier heeft van een uitstekende weide. Mocht het u niet lukken om zelf uw paardenweide in te zaaien, dan kunt u hulp vragen aan uw lokale loonwerker. 

Loonwerkers hebben de kennis en het juiste materieel voor de inzaai van een prachtige paardenweide. Het is belangrijk dat uw loonwerker graszaad gebruikt dat speciaal geschikt is voor paardenweiden. Indien u zelf nog geen graszaad heeft aangekocht, vergeet dan niet om dit met uw loonwerker te bespreken.

Voorbereiding

De eerste stap voor het aanleggen van een paardenweide is het verdelgen van onkruiden. Onkruidbestrijdingsmiddelen kunt u verkrijgen bij uw lokale agrarische distributeur of loonwerker. Vervolgens kunt u de oude grasmat frezen en omploegen  op een diepte van ongeveer 20 cm. Hiermee worden onkruidzaden ondergewerkt, wordt de bodem  luchtiger en kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen. Laat vervolgens de grond minimaal één week inzakken.

 

De volgende stap is het fijn maken van de grond met een rotorkopeg. Herhaal dit tot de gronddeeltjes maximaal 1 cm groot zijn. Het land is nu egaal, heeft een losse bovenlaag van 1 à 2 cm en is klaar voor inzaai van gras.

Inzaaien

Het voorjaar en het vroege najaar zijn goede periodes om grasland in te zaaien. In deze periodes zorgen de temperatuur en de vochtigheid voor optimale ontkieming en groei van het gras. De bodemtemperatuur dient minimaal 8°C zijn (dit is eenvoudig te meten). Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui. Het laatste moment om Horse Master in te zaaien is eind september. Horse Master Hay moet zelfs vóór 1 september gezaaid worden. Als u later zaait kunnen de jonge grasplantjes zich onvoldoende ontwikkelen voor de winter en vorstschade oplopen.


Kleine percelen kunnen gemakkelijk met de hand ingezaaid worden. Verdeel het graszaad gelijkmatig over het land. Hark het land licht en loop of rol het hierna aan. Grote oppervlaktes kunnen het beste met een speciale graszaaimachine ingezaaid worden. Zaai niet dieper dan 1,0-1,5 cm. Rol het zaaibed direct na het zaaien aan met een roller.


Zorg voor voldoende vocht na het inzaaien tot het gras goed gevestigd is. Als het gras 6-8 cm hoog is, is het aan te bevelen om kunstmest te strooien. 

Ook is dit het beste moment voor chemische onkruidbestrijding. Wacht hiermee niet te lang, want anders overwoekert het onkruid de jonge grasplanten. Voorkom sporen van machines in de weide.
Na inzaai kan de weide twee maanden niet gebruikt worden. Het gras moet minimaal één keer gemaaid worden voor beweiding. Voor de eerste maaibeurt moet het ca. 15 cm lang zijn. Eventuele kale plekken kunt u bijzaaien en het land kan, indien nodig, voorzien worden van extra voedingstoffen (stikstof, kalium en fosfor). Nu is uw weide gereed voor beweiding.


Voor het inzaaien van één hectare heeft u 80 kilo Horse Master nodig. Wilt u het perceel voornamelijk gebruiken om te maaien, dan volstaat 50 kilo per hectare.

 

Waar te koop

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Vind een dealer bij u in de buurt!

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Barenbrug Holland BV
    12-6-2018
    @Smit Bedankt voor uw vraag. Er zijn diverse verschillen tussen normaal graszaad voor de veehouderij en Horse Master. Het graasgedrag paarden vraagt om specifiek gras. Paarden grazen het gras met de tanden heel kort bij de wortel af. Koeien eten met de tong en grazen het gras veel hoger af. De specifieke graasmethode van paarden vraagt om een stevige graszode met een laag groeipunt. Barenbrug heeft veel onderzoek gedaan naar het fructaan(suiker)gehalte in verschillende grassen. Het fructaangehalte in de verschillende grassen kan behoorlijk verschillen. De rassen in Horse Master zijn geselecteerd op een laag fructaangehalte en bevatten maar liefst 50% minder fructaan dan standaard weidegras dat geschikt is voor koeien. Paarden die grazen en een Horse Masterweide of ruwvoer krijgen van een Horse Masterweide hebben een veel lager risico op hoef- of spierbevangenheid. Horse Master vormt een sterke zode die uitsluitend bestaat uit grassen met een laag groeipunt. De sterke zode voorkomt dat paarden tijdens het grazen de hele plant uit de grond trekken, het lage groeipunt zorgt voor een snelle hergroei van het gras. Bijkomend voordeel is dat onkruiden nagenoeg geen kans krijgen om zich te ontwikkelen in een Horse Masterweide. Voor een volledige omschrijving van Horse Master verwijzen we u graag door naar de website: https://www.barenbrug.nl/horse-master Hopelijk hebben we u hiermee voldoende geïnformeerd, maar als u aanvullende vragen heeft dan vernemen we die graag.
  • Smit
    30-5-2018
    Wat is het verschil tussen normaal graszaad en horsemaster’ graszaad?
terug