Onderhoud paardenweide

Onderhoud aan een paardenweide is essentieel om een weide gezond en sterk te houden, zodat deze bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en veelzijdig gebruik.
Doorzaaien is een effectieve en goedkope methode om een weide te onderhouden. Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor doorzaaien.

Herstellen van een weide

Als de graszode wat dunner is en kale plekken vertoont, is doorzaaien een goede oplossing om de weide te herstellen. Een groot voordeel van doorzaaien, ten opzichte van opnieuw inzaaien, is dat u de weide sneller weer kunt gebruiken. Bovendien is doorzaaien goedkoper dan inzaaien.

 

Werkplan

Een perceel dat doorgezaaid wordt, moet allereerst vrij zijn van onkruiden. Begin daarom met onkruidbestrijding door het onkruid te verwijderen met een wiedeg of met een onkruidbestrijdingsmiddel.

Voordat de weide doorgezaaid wordt, moet het gras kort afgemaaid of kort beweid worden. Maak daarna de bovenste laag los met een sleep of hark, zodat het graszaad goed in contact komt met de bodem. Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui. Verdeel het zaad gelijkmatig over het land en loop of rol het land hierna goed aan. Is uw weide te groot om met de hand door te zaaien? Neem dan contact op met een loonwerker die een speciale doorzaaimachine heeft.


Na het doorzaaien is het belangrijk om de grond vochtig te houden. In de eerste 8 weken na het doorzaaien mag er geen dierlijke mest toegediend worden. De bestaande grasmat kan gemaaid worden, zodra de jonge grasplantjes voldoende ontwikkeld (>6 cm) zijn. Beperkt weiden is mogelijk, maar voorkom dat de paarden het gras erg kort afgrazen.

Tijdstip

De beste tijdstippen voor doorzaaien zijn februari tot en met april en augustus tot en met september. Voor het doorzaaien van een weide met veel open plekken is per hectare 40 kilo Horse Master nodig. Heeft een weide weinig open plekken dan volstaat 25 kilo Horse Master per hectare.

Kies voor paardengras

De meeste paarden in Nederland lopen in een weide met gras dat geschikt is voor koeien. Deze weides zijn uitstekend voor koeien die veel suiker en eiwit nodig hebben voor de productie van melk.

 

Paarden hebben gras nodig met een laag fructaan-/suikergehalte en veel structuur. Dit voorkomt ziektes zoals hoefbevangenheid. Bovendien kenmerkt een goede paardenweide zich door een stevige zode waarin paarden zonder problemen een sprintje kunnen trekken. Het graszaadmengsel Horse Master is samengesteld met grassen die aansluiten bij de behoefte van paarden. Lees meer over Horse Master.

Weidebeheer loont

Hoewel Edith Witjes zich hobbymatig bezig houdt met de sport en fokkerij, gaat het er op haar dressuurstal in Gendt professioneel aan toe.

 

Over elk detail is uitvoerig nagedacht. Met haar uitgekiende weidebeheer worden gezondheidsrisico’s en de kans op blessures aanzienlijk verkleind.

Waar te koop

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Vind een dealer bij u in de buurt!

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
 • Barenbrug Holland BV
  4-4-2018
  @Froukje Berfelo Hartelijk dank voor je bericht. Ik zie eigenlijk 2 opties. Optie 1: je kunt je paardenwei prima doorzaaien. Je doet dat met zo'n 25 tot 30 kg Horse Master per hectare. Vraag bij je plaatselijke loonwerker of hovenier of hij een doormachine heeft. Met deze optie breng je dus nieuw zaad in je bestaande grasmat. Deze optie is kostentechnisch het meest gunstig. Optie 2: als je het in 1 keer goed wil doen, neem je afscheid van je huidige grasmat door deze dood te spuiten. Daarna kun je de grond laten ploegen of frezen. Het mooiste is om er dan gelijk rundveedrijfmest op te doen. Dan kun je egaliseren als dat nodig is. Daarna is de grond klaar om ingezaaid te worden. Ook hiervoor zou je bij je plaatselijke loonwerker of hovenier terecht kunnen. Deze optie is wel duurder dan doorzaaien maar dan begin je wel goed met een nieuwe mat. Mocht je verder nog vragen hebben dan horen we dat graag.
 • Barenbrug Holland BV
  4-4-2018
  @Ingrid Kuijlen Mulders Hartelijk dank voor je bericht. Mijn advies zou zijn om je weiland opnieuw in of door te zaaien. Als er nog grasplanten staan kun je met een doorzaaimachine de bestaande grasmat opvullen met nieuw graszaad. Je houdt met deze methode je grasmat mooi dicht. Als deze optie niet meer aan de orde is omdat, zoals je zelf aangeeft, je weide een maanlandschap is. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de een zaaibed te maken en de weide opnieuw in te zaaien. Dit kan in 1 werkgang met een rotorkopeg en zaaimachine. Voor doorzaaien is het advies om 25 tot 30 kg zaad per hectare te gebruiken. Bij opnieuw inzaaien is dit advies 60 kg per hectare. Wellicht goed om je plaatselijke loonwerker of hovenier te vragen of hij hiervoor de juiste machines heeft. Wellicht ken je iemand die sportvelden onderhoudt. Die hebben vaak mooie kleine machines die goed in je paardenwei passen. Mocht je verder nog vragen hebben dan horen we dat graag.
 • Froukje Berfelo
  3-4-2018
  Beste, Is doorzaaien met paardengraszaad ook zinvol als we niet weten wat voor gras er op de huidige wei staat? Omdat wij sinds kort verhuisd zijn en dus een nieuwe wei hebben weten we niet wat er in het verleden is gezaait. Bij voorbaat dank, Met vriendelijke groet, Froukje Berfelo
 • Ingrid Kuijlen Mulders
  3-4-2018
  Beste Heer of Mevrouw, ik ben op zoek naar advies voor mijn wie die kapot getrapt is door het te natte weer. Ik heb te snel mijn paarden op de wei gezet. Hierdoor lijkt de wei nu op een maanlandschap ipv een strak grasland. Hoe kan ik dit het beste corrigeren/onderhouden? Groet Ingrid
terug