Gras & Innovatie

Barenbrug is gespecialiseerd in het maken van oplossingen voor gebruikers. Zo is een aantal jaren geleden SOS geïntroduceerd, een graszaadmengsel dat gezaaid kan worden bij extreem lage bodemtemperaturen. Hiermee kunnen sportclubs hun velden het hele jaar in goede conditie houden. Voor paardenhouders heeft Barenbrug HorseMaster ontwikkeld. Een graszaadmengsel met gezond gras voor paarden, dat ook bestand is tegen zware betreding Aan de introductie van HorseMaster gingen jaren van onderzoek en praktijktesten vooraf.

Nieuw grasras

Het ontwikkelen van een nieuw grasras heeft veel voeten in aarde. Barenbrug heeft een intensief ‘research & development’ programma, waarbij de eigenschappen van rassen in beeld worden gebracht en onderzocht wordt wat de optimale mengselsamenstelling is voor de meest uiteenlopende omstandigheden. Het kweekprogramma begint met het creëren van genetische variatie. Ieder jaar worden er door de researchmedewerkers van Barenbrug vele duizenden planten beoordeeld op verschillende eigenschappen zoals wintervastheid, ziekteresistentie, droogtegevoeligheid etc. In speciale klimaatkamers worden bepaalde ziektes nagebootst om de planten te toetsen op resistentie tegen ziektes. Van de planten die de zware testen overleven wordt op kleine schaal zaad geoogst.

Dit zaad wordt gebruikt voor uitgebreide beproevingen op de proefvelden van Barenbrug. Deze proeven duren drie jaar en vinden op steeds grotere schaal plaats. Indien het ras aan het einde van de beproevingscyclus geschikt lijkt te zijn voor de praktijk, wordt het aangemeld voor officiële beproeving door nationale rassenlijsten over heel Europa. Deze instanties onderzoeken de rassen nog drie jaar en na vergelijking met het bestaande assortiment wordt een nieuw ras al dan niet opgenomen in de rassenlijst. Vanaf het moment van de eerste kruising is dan inmiddels vijftien jaar verstreken.

Rassen in HorseMaster
Alle grasrassen in HorseMaster zijn opgenomen in een rassenlijst. Dat geeft de gebruiker van HorseMaster een kwaliteitsgarantie. Allereerst zijn de rassen één voor één beoordeeld op de specifieke eigenschappen voor het gebruik door paarden. De grassen leveren de energie en de structuur waar een paard om vraagt. Bovendien heeft HorseMaster een laag groeipunt, d.w.z. het punt waarop de grasplant weer aangroeit na afbijten of afmaaien, en een diepe beworteling voor een stevige paardenweide.

Innovatief
Traditioneel zijn de meeste graszaadmengsels samengesteld voor gebruik door koeien. Koeien stellen echter hele andere eisen aan een weide dan paarden. Gras voor koeien bevat veel energie en suikers. Dit is ongezond voor paarden. Paarden hebben behoefte aan structuurrijk ruwvoer. HorseMaster is een innovatief graszaadmengsel dat ruwvoer levert dat uitstekend past in het rantsoen voor paarden. Bovendien zijn de rassen in HorseMaster extreem sterk, waardoor de graszode goed bestand is tegen een sprintje in de wei.

Duurzaam
HorseMaster is door het massieve ondergrondse netwerk van lange wortels een duurzaam graszaadmengsel. De lange wortels voorzien de grasplanten van vocht en mineralen diep uit de bodem. Een HorseMaster weide hoeft in droge periodes niet snel beregend te worden. Een HorseMaster weide heeft bij goed landbouwkundig gebruik een levensduur van minimaal 10 jaar.

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.