Laag fructaangehalte

Een laag fructaangehalte in het gras voorkomt hoefbevangenheid. Fructaan is een koolhydraat (een soort suiker), dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Met name bij koude nachten en veel zonlicht produceert een grasplant veel fructaan.

Fructaan

Fructaan wordt momenteel aangewezen als één van de belangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. Fructaan wordt maar gedeeltelijk in de dunne darm verteerd. Hierdoor komen er te veel suikers in de blinde en dikke darm, wat leidt tot een verstoring van de bacteriehuishouding in de darmen. Als gevolg daarvan ontstaan gifstoffen die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken.

Laag fructaangehalte

Barenbrug heeft veel onderzoek gedaan naar het fructaan (suiker) gehalte in verschillende grassen. Sommige grassoorten staan bekend om een laag fructaangehalte, maar zelfs binnen een grassoort hebben sommige rassen meer fructaan dan andere rassen. De rassen in HorseMaster bevatten maar liefst 50% minder fructaan dan rassen  in gras voor koeien.

Barenbrug onderzoekt jaarlijks meer dan 70 grasrassen op fructaangehalte. In onderstaande grafiek ziet u het grote verschil in fructaangehalte bij verschillende rassen. De rassen in HorseMaster bevatten gemiddeld minder dan de helft fructaan in vergelijking met koeiengrasrassen.

Goed graslandmanagement

Goed graslandmanagement kan er voor zorgen dat de grasplant minder fructaan opslaat. In de eerste plaats is het belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en vocht, zodat het gras kan groeien. In de tweede plaats is het belangrijk dat het gras niet te kort afgegraasd wordt.

 

 

Fructaangehalte in hooi en kuilgras

Hooi wordt meestal gemaakt bij hoge temperaturen. Hierdoor zal het fructaangehalte van hooi over het algemeen laag zijn. Kuilgras wordt vaak al in het vroege voorjaar gemaakt en kan, omdat het niet helemaal droog hoeft te worden, bij koud weer worden gemaaid. Het fructaangehalte in gras kan erg hoog zijn, vooral als er sprake is van zonnig weer en koude nachten. Kuilgras is daarom minder geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. 

Waar te koop

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Vind een dealer bij u in de buurt!

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
terug