EHBO bij verdroogde paardenweide

De droogte die momenteel Nederland teistert veroorzaakt schade aan gewassen. Veel paardenweides laten al weken geen groei meer zien en verkleuren van groen naar geel. Het gevolg is dat paardenhouders geen gras meer in hun weide hebben staan.

 

Wat kunt u doen om uw paardenweide zo goed mogelijk uit de droogte te krijgen?

Beweid af en toe

Grasland af en toe beweiden tijdens droge periodes zorgt voor herstel van het grasland. Uw paarden tijdens avonduren de grasresten laten vreten komt ten goede aan het gras. Houd de conditie van uw paarden die uitsluitend buiten lopen (jonge paarden ) goed in de gaten. Door het lage grasaanbod kunnen ze snel vermageren.

 

Wees voorzichtig met maaien

Maaien tijdens droogte kan veel schade veroorzaken aan uw grasland. Staat er minder dan 20 centimeter gras (2.000 kg per ha) dan kunt u het maaien beter uitstellen. Na het maaien gebruikt de grasplant zijn reserves voor het aanmaken van nieuw blad. Maar in droge periodes heeft de grasplant deze reserves juist nodig om te overleven. Bovendien is het berijden van het grasland een te zware belasting van de grasmat, en zullen rijsporen lang zichtbaar blijven. Indien u toch gaat maaien, maai het gras dan niet korter dan 7 centimeter. 

 

Heeft uw gras de droogte overleefd?

Gras kan een droge periode overleven. Of uw gras de droge periode heeft doorstaan, kunt u eenvoudig controleren. Steek een stuk van 20 bij 20 cm uit de graszode en leg deze 10 minuten in een bak met water. Indien er binnen een paar dagen witte ondergrondse wortels of groene puntjes in het gewas ontstaan, zal het grasland zich herstellen na de droogte. Is dit niet het geval, dan zal uw grasland waarschijnlijk niet meer herstellen. Graslandvernieuwing is dan de enige optie om uw paardenweide te herstellen.

 

Let op voor ruwbeemd

Indien er in de uitgestoken zode nieuwe plantjes ontstaan met witte voetjes, wees dan alert. De kans op ontwikkeling van ruwbeemd en straatgras in uw grasland is dan erg groot. Paarden die grazen in een weide met veel ruwbeemd hebben een verhoogd risico op zandkoliek. Ruwbeemd is te bestrijden door uw grasland regelmatig te wiedeggen en door te zaaien met HorseMaster. 

Nieuwe inzaai

Is uw grasland niet meer te redden dan is inzaai de enige optie. In dat geval is het belangrijk om uw grasland eerst grondig kweekgras- en onkruidvrij te maken. Tien dagen hierna kunt u uw grasland frezen en opnieuw inzaaien. Voor het beste resultaat kiest u voor het graszaadmengsels HorseMaster. De grassen in HorseMaster zijn speciaal geselecteerd paarden.

 

Lees hier meer over het inzaaien van een paardenweide.

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
terug