Hebt u een gezonde paardenweide?

Een gezonde paardenweide is een weide zonder kale plekken en met gras dat weinig fructaan (suiker) bevat. September is een ideale maand om uw paardenweide te herstellen of te vernieuwen.

 

Om een gezonde paardenweide te creëren, volgen hieronder handige tips voor het onderhoud en aanleggen hiervan.

Doorzaaien; goedkoop en snel uw paardenweide herstellen

Als de graszode wat dunner is en kale plekken vertoont, is doorzaaien een goede oplossing om de weide te herstellen. Een groot voordeel van doorzaaien, ten opzichte van opnieuw inzaaien, is dat u de weide snel kunt gebruiken. Bovendien is doorzaaien goedkoper dan inzaaien. 

Bemesten voor een goede conditie

Bemesten en bekalken is van essentieel belang om uw paardenweide in goede conditie te houden. Het is een fabel dat een schrale weide geschikt is voor paarden. Paarden hebben voedingsstoffen en sporenelementen uit gras nodig om goed te kunnen functioneren. Bovendien krijgen paarden in een schrale weide te veel zand binnen waardoor de kans op zandkoliek aanzienlijk toeneemt. Klik hier voor meer informatie over het bemesten van een paardenweide.

Kies voor speciaal paardengras

Paarden hebben een andere behoefte aan gras dan koeien omdat zij anders grazen. Paarden grazen het gras met de tanden heel kort af bij de wortels. Een paardenweide moet dus een sterke zode hebben die bestand is tegen kort afgrazen om kale plekken in de weide te voorkomen.

In een weide met veel kale plekken hebben paarden meer risico op zandkoliek omdat ze tijdens het grazen zand binnen krijgen. Horse Master is een graszaadmengsel dat is samengesteld met grassen met een laag hergroeipunt en is dus bestand tegen kort afgrazen.

 

Een andere reden om te kiezen voor speciaal paardengras is fructaan. Fructaan is een koolhydraat (een soort suiker), dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht en is een van debelangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. De grassen in Horse Master zijn speciaal geselecteerd op een laag fructaangehalte.

Gezond structuurrijk hooi

Speciaal voor weides die gebruikt worden voor het winnen van ruwvoer voor paarden is Horse Master Hay ontwikkeld. Horse Master Hay levert 10 tot 12 ton gezond en smakelijk ruwvoer dat geschikt is voor paarden. 

Waar te koop

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Vind een dealer bij u in de buurt!

 

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
terug