Aanleg van uw kwaliteitsgazon

 

 

Hoe bereid ik het terrein voor?

 

Voor een mooi gazon volstaat het niet om goed gras in te zaaien! Een van de belangrijkste ingrediënten voor een kostbare groene grasmat is de kwaliteit van de grond. Enige voorbereiding is dus wel gewenst.

Of u nu een huis met een slecht onderhouden tuin heeft gekocht of een nieuw huis op een braakliggend terrein laat bouwen, u moet nadenken over de inrichting van het terrein.

Met andere woorden: bedenk wat u met uw tuin wilt doen, wat u wilt planten… Maak dan een plattegrond waarin u duidelijk de verschillende zones aangeeft (terras, barbecuehoek, speelruimte, moestuin …). Plan ook waar eventuele hoogteverschillen, paden en waterpartijen moeten komen die uw tuin kunnen verfraaien. Vervolgens kunt u de teelaarde waar nodig weghalen en beginnen met de werkzaamheden.

In ieder geval moet u de grond omspitten, afhankelijk van de grootte van het oppervlak met een spade of tuinfrees. Verwijder vervolgens zorgvuldig alle stenen en ander puin die naar boven komen. Dit is een bewerkelijke maar noodzakelijke operatie om een goede ontwikkeling van uw gazon te garanderen.

Indien u van plan bent om een automatisch sproeisysteem of elektriciteitskabel naar het schuurtje achterin te tuin aan te leggen, vergeet dan niet om geulen te graven en de benodigde onderdelen erin te leggen alvorens deze met aarde af te dekken.

Rol hierna een eerste keer over het stuk grond. Niet meteen hierna inzaaien! U moet echt eerst minstens 4 weken wachten totdat de aarde is ingeklonken! Pas na deze termijn kunt u de grond een laatste keer harken en vervolgens beginnen met zaaien.

 

Wat is het zaaibed?

Dat is het laatste stadium van de voorbereiding van het terrein voor het zaaien: een mooi geëgaliseerde bodem zonder stenen of puin, goed aangestampt, met een laagje fijne grond erover. De graszaden moeten zich gelijkmatig over de grond kunnen verdelen om zonder problemen te ontkiemen.

 

Is het beter om gras in te zaaien of om grasrollen te leggen?

De voorbereiding is voor beide gelijk. Inzaaien vergt enig geduld. U moet wachten totdat het zaad goed is aangeslagen (1 à 2 maanden) voordat u het gras kunt betreden, maar het is minder duur. Grasrollen leggen geeft meteen resultaat, maar is beduidend duurder. Het onderhoud van een jonge grasmat vraagt meer aandacht bij ingezaaid gras dan bij grasrollen.

 

Is het nodig om het terrein voor inzaaien te ploegen?

Een gazon kan een tiental jaren mee. Hoe beter het terrein is voorbereid, hoe langer het gras meegaat. Toch kunt u om een oud grasveld te herstellen zonder te ploegen chemische bestrijding toepassen: ook hierbij verbrandt u met glyfosaat alle grasachtige vegetatie, zowel het onkruid als het gras. Hark twee weken na de behandeling het dode gras weg, gebruik

indien mogelijk een verticuteermachine en zaai het graszaad in. Het glyfosaat wordt door de blaadjes opgenomen en nooit door het zaad, het ingezaaide gras zal dus probleemloos kiemen.

 

Wat houdt egaliseren in? Is het echt nodig?

Door het terrein te egaliseren kunt u uw toekomstige gazon het gewenste profiel geven. U kunt lelijke of voor het onderhoud lastige oneffenheden corrigeren. Of wat speelse golvingen aanbrengen in een te rechtlijnig terrein. Hiermee kunt u hobbels afvlakken en gaten opvullen. Zorg ervoor dat er genoeg aarde voor het gazon (20 cm) aan het oppervlak ligt.

 

Wat houdt tuinaarde opbrengen in? Is het echt nodig?

Hierbij wordt over het grondoppervlak een mengsel van gezeefde plantaardige compost zonder onkruid verspreid. Om het u gemakkelijk te maken kunt u kant en klare tuinaarde kopen in de winkel. Met deze behandeling brengt u organische stoffen in de grond en kunt u het chemische evenwicht in de grond herstellen. Bij een goed onderhouden gazon is het niet nodig om tuinaarde op te brengen. Dit kan zelfs vervilting veroorzaken.

 

Wat te doen met de grote stenen die ik in mijn tuin gevonden heb?

Bij het omspitten van uw tuin (of uw toekomstige tuin!) haalt u vaak meer of minder grote stenen aan de oppervlakte.

Het is niet altijd even gemakkelijk om ze uit de grond te halen en wat moet je er vervolgens mee doen… Toch zijn er vele mogelijkheden, bovendien zien deze stenen er vaak best fraai uit!

Een natuurlijk paadje

Vindt u vooral grote, platte stenen, dan kunt u deze gebruiken om paadjes door uw tuin aan te leggen in de vorm van “voetstappen”. Een dergelijk pad past mooi in de omgeving en is relatief gemakkelijk uit te voeren: leg de stenen eerst zo neer dat ze een pad vormen, graaf vervolgens gaten van ca. ¾ van de omvang van de steen. Leg eerst een laagje zand en dan de steen - de ‘natuurlijke voetstap’ - in het gat.

Afbakenen van bepaalde delen van de tuin

Afhankelijk van hun vorm en grootte kunnen deze stenen ook gebruikt worden om bepaalde delen van uw tuin af te bakenen. Stapel ze bijvoorbeeld op elkaar en gebruik gekleurde mortel om ze te voegen tot een muurtje.

Ideaal om uw vijver aan te kleden

Gebruik dezelfde voegtechniek met gekleurde mortel voor de randen van uw fontein of, nog beter: creëer een riviertje in de vorm van een gootje dat naar uw vijver afdaalt. Het is een beetje een vervelend klusje, maar het resultaat mag er wezen!

Kortom, laat uw fantasie de vrije loop en gooi die grote stenen niet meteen weg!

 

Wat is het beste moment om het gras in te zaaien?

U krijgt het beste resultaat wanneer u het gras inzaait op het moment dat de grond opgewarmd en enigszins vochtig is. M.a.w. in het voorjaar, maart/april/mei, maar ook in het najaar, eind augustus/half oktober. Verder kunt u het gehele jaar door inzaaien, mits het niet vriest of heel heet is.

 

Hoe/waarmee moet ik het gras inzaaien?

Zaaien met de hand is bewerkelijk en vergt een zekere handigheid. Het is beter om een betaalbare kleine zaaimachine op wielen te gebruiken, die u vervolgens ook kunt gebruiken voor het verspreiden van kunstmest. Zaai de helft van het graszaad in evenwijdige rijen door heen en weer te rijden. Zaai vervolgens de andere helft in rijen dwars op de eerste rijen.

 

Mijn terrein is heel nat. Wat kan ik daaraan doen?

Dit betekent dat de grond slecht gedraineerd is, zodat het water niet weg kan. Als het terrein vooral op bepaalde plaatsen nat is, spit de grond daar dan 20 cm diep om en verbeter de grond door er turf of zand aan toe de voegen. Als er op een plek kleine plassen ontstaan graaf daar dan een putje van 60/70 cm diep en vul dit met 30 cm steentjes, vervolgens met 10 cm zand en verder met aarde. Als het gehele terrein heel nat is, schakel dan een bedrijf in om een drainagesysteem aan te leggen met een centrale opvangbuis die het overtollige water naar een lagergelegen punt afvoert: een beek, de riolering of een vijver.

 

Waarom moet ik mijn grasveld in het najaar aanleggen?

Het najaar is de gunstigste periode om een grasveld aan te leggen om meerdere redenen.

Bijvoorbeeld omdat het onkruid dan minder hard groeit dan in het voorjaar en er dus meer ruimte is voor uw graszaad.
Bovendien gaat u en uw gezin minder vaak de tuin in in dit jaargetijde, en in de winter nog minder. Het nieuwe, net ingezaaide gazon kan dan rustig groeien zonder vertrapt te worden en aansterken voordat de winter aanbreekt, zodat het in het voorjaar sterk genoeg is om op te lopen!

 

Waarom mengsels van graszaad gebruiken?

Elke soort graszaad heeft zijn eigen kwaliteiten en gebreken: bestand tegen vertrapping, bestand tegen ziektes, goede dekking, langzame groei etc. Door meerdere soorten te mengen worden de risico’s gespreid en voldoet uw grasveld aan verschillende eisen.

 

Wat te doen met mijn teelaarde?

Wanneer u uw droomhuis laat bouwen wordt u ten gevolge van graafwerkzaamheden opgescheept met geweldige bergen aarde die u vroeg of laat kwijt moet.

Vaak is er sprake van twee soorten aarde. Ten eerste kleiachtige aarde diep in de grond. Deze grond kan u van dienst zijn bij het aanaarden.

De bovenste grondlaag van een terrein is een kostbaar bezit. U kunt de kleur van deze twee soorten grond gemakkelijk uit elkaar houden: u zult zien dat de ‘goede grond’, de zogenaamde teelaarde, donkerder en minder compact is dan de grond die gebruikt wordt voor het aanaarden.

Deze teelaarde moet als laatste worden opgebracht bij de aanleg van uw tuin. Hierop zullen uw toekomstige sierplanten, perken en gazon etc. groeien.

Meestal wordt niet alle grond die bij het grondwerk is verwijderd hergebruikt. Daarnaast weigeren veel bouwbedrijven om de overtollige grond gratis weg te halen. Daarentegen zijn veel particulieren op zoek naar dit soort grond. Vaak bieden ze aan om de grond te komen halen of om de ophaalkosten te delen.

Tip: u kunt de grond op internet aanbieden!