Succesvolle BVO-dag geeft aftrap voor nieuw decennium

Op 9 januari is de elfde BVO-dag gehouden in de Johan Cruijff Arena. Onder het motto ‘De aftrap van het nieuwe decennium’ wisselden zeventig groundsmen van negentien betaald voetbalorganisaties ervaringen uit.

 

De dag begon met een visie van Heini Otto op het belang van goed gras. De voormalig voetbalinternational en voetballer van Ajax liet in een overzicht zien dat de kwaliteit van gras in voetbalstadions in de loop der jaren gigantisch verbeterd is.

Blijven innoveren

Na zijn ‘aftrap’ volgden verschillende sprekers van de organiserende bedrijven: Barenbrug, SGL, ICL en Vos Capelle. Centraal in hun verhalen stonden de meest recente innovatieve ontwikkelingen die de kwaliteit en prestaties van de stadionvelden kunnen verhogen. Innovaties blijven ook komend decennium nodig om antwoorden te geven op nieuwe uitdagingen, zoals klimaatverandering, ziektebestrijding en milieu.

 

Extreme omstandigheden

Karl Standley, head groundsman van het Wembley Stadium, sprak over zijn ervaring tijdens het seizoen 2018 waar ‘zijn’ grasmat onder andere een concert, voetbalwedstrijden en rugbywedstrijden te verduren kreeg. Hij bracht een inspirerend verhaal over hoe je als groundsman om kunt gaan met verschillend gebruik en extreme omstandigheden.

Veldbezoek Johan Cruijff Arena

Uiteraard werd ook de grasmat in de Johan Cruijff Arena geïnspecteerd door de grasspecialisten. Voordat de groep het veld betrad, gaf Paul Baars, verantwoordelijk voor de grasmat in de Johan Cruijff Arena, inzicht in het optimaliseren van de groeicondities, de wekelijkse monitoring van het veld en de uitdagingen die in het verschiet liggen voor de thuiswedstrijden van het aanstaand Europees Kampioenschap voetbal. Ter afsluiting hebben de groundsmen onderling ervaringen en ideeën gedeeld. De deelnemers kijken terug op een zeer interessante en leerzame dag.

 

Kennis verzamelen, kennis delen

De organiserende bedrijven achter de BVO-dag vinden het belangrijk dat er een kennisplatform is voor groundsmen waar zij kennis kunnen delen en van elkaar, en van specialisten, kunnen leren. Er is geen andere organisatie in Nederland die elk jaar zoveel groundsmen bij elkaar krijgt. De organiserende bedrijven zullen daarom ook de komende jaren de BVO-dag blijven organiseren.

 

terug