Weinig maaien: Low Maintenance zaaien

Besparen op kosten is in vrijwel elke bedrijfstak actueel. Zo is in de groensector het onderhoud van gras een forse kostenpost. Met minder maaien en bemesten kunnen onderhoudskosten enorm afnemen. Barenbrug heeft hierop een passend antwoord: zet het Low Maintenance graszaadmengsel in!

 

Low maintenance is geschikt voor een extensief beheer, waardoor u geld in de knip houdt. Het groeit niet alleen langzaam waardoor minder maaien nodig is, ook heeft het minder behoefte aan water en meststoffen. Door de geringe bemestingsbehoefte wordt het milieu bovendien minder belast.

 

Het graszaadmengsel Low Maintenance bestaat voor een groot deel uit fakkelgras (koeleria macrantha). Barkoel van Barenbrug is een fakkelgrasras met de unieke eigenschap dat het langzaam groeit en weinig bemesting nodig heeft. Per jaar groeit het amper 20 centimeter. Engels raaigras groeit jaarlijks ruim drie keer zoveel. Daarnaast is Barkoel fijnbladig, goed bestand tegen ziekten en blijft het jaarrond op kleur. Barenbrug is het enige bedrijf met een veredelingsprogramma in fakkelgras.

 

Breed inzetbaar

Naast fakkel-, veldbeemd- en roodzwenkgras zit er ook een klein aandeel Engels Raaigras in het graszaadmengsel Low Maintenance. Engels Raaigras kiemt snel en zorgt ervoor dat er in korte tijd een mooie mat ontstaat. Hierdoor krijgen onkruiden en straatgras weinig kans zich te vestigen. Veldbeemd- en roodzwenkgras dragen bij aan een stevige graszode.

 

Onderzoek bij STRI in Engeland toonde aan dat Low Maintenance in vergelijking met een standaard gazonmengsel 35 procent minder gemaaid hoeft te worden. Het totale afgevoerde maaisel nam met bijna de helft af. Weinig maaien betekent dus Low Maintenance zaaien. De hoge sierwaarde van het graszaadmengsel geeft veel mogelijkheden in gazons. Low Maintenance is echter niet alleen geschikt voor gazons, maar ook voor parken, bermen, rotondes en grasvelden op industrieterreinen.

 

Voordelen Low Maintenance op een rij:

  • Maaifrequentie tot 40 procent te verminderen;
  • Behoefte aan bemesting laag;
  • Lage waterbehoefte;
  • Snelle kieming door Engels raaigras;
  • Ideaal voor schrale toepassingen;
  • Weinig onderhoud, dus goedkoop.

 

Ko Vos, de firma Vos Capelle over Low Maintenance. “Dit graszaadmengsel van Barenbrug is dé oplossing voor een heleboel toepassingen. Steeds meer mensen willen met weinig werk een mooi gazon. Het is heel simpel om minder te bemesten, maar maaien moet je toch altijd. Het graszaadmengsel met het grote aandeel fakkelgras kan met geringe bemesting uit de voeten en hoeft weinig gemaaid te worden. Ik raad het niet alleen aan bij gazons, maar ook bij openbare werken. Bij inschrijvingen op groenprojecten zijn lage onderhoudskosten cruciaal. Low Maintenance is dan een goede troef.”