Inkuiljournaal: Late maisoogst vraagt om aandacht

2013 kenmerkt zich door een late maisoogst. De maisplant heeft door het koude voorjaar extra tijd nodig om goed af te rijpen. Het advies voor veel percelen is daarom de maisoogst nog even uit te stellen tot uiterlijk 10 oktober. Daarna is het te koud voor een tropische plant.


Klik op de foto voor het inkuiljournaal.

Minder zonlicht
Het nadeel van een late maisoogst is dat de plant minder zonlicht krijgt. Hierdoor neemt het suikergehalte af waardoor de mais moeilijker in te kuilen is want suiker bevordert immers het inkuilproces. Bonsilage Mais toevoegen aan de maiskuil is onontbeerlijk bij een late maisoogst. De melkzuurbacteriën en azijnzuurbacteriën in Bonsilage Mais versnellen het inkuilproces waardoor inkuilverliezen afnemen met wel 12%! Bovendien is de mais smakelijker en gezonder voor het vee dan onbehandelde mais. Naast het toevoegen van Bonsilage Mais is het belangrijk de maiskuil gelijkmatig aan te rijden, ook aan de zijkanten, en luchtdicht af te sluiten.

 

Verdorde planten
In sommige gebieden in Nederland is de mais door de droge zomer verdroogd. Kuil deze mais zo snel mogelijk in. Verdroogde mais herstelt niet meer en de kwaliteit wordt alleen maar minder. Bovendien zijn verdorde planten een uitstekende voedingsbron voor schadelijke schimmels en gisten. Gebruik bij het inkuilen van verdorde mais zeker Bonsilage Mais want zonder de goede zuren, zoals melkzuurbacteriën en azijnzuurbacteriën, kunnen schadelijke schimmels in de kuil overleven. Ook bij deze maiskuilen geldt goed aanrijden en luchtdicht afsluiten.

 

Goedkoop
Bonsilage Mais is niet duur. De richtprijs is € 1,50 per ton snijmais. Door toevoeging van Bonsilage Mais worden inkuilverliezen 12 % terug gebracht. Proeven van verschillende universiteiten en onafhankelijke instituten tonen aan dat de investering in Bonsilage Mais zich in zesvoud laat terugbetalen door minder kuilverliezen, betere opname en méér melk met méér melkeiwit.

 

terug