Introductie luzerne

Lucerne of alfalfa (Medicago sativa) is een diepwortelend gewas dat over de hele wereld wordt geteeld als veevoeder. Het is een belangrijk gewas in onder andere de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Australië. In Europa wordt van Griekenland, Italië en Spanje in het zuiden, tot Zweden en Finland in het noorden luzerne geteeld. In Oost-Europa is luzerne het belangrijkste voedergewas.

Verschillende toepassingen

Luzerne is een diepwortelend gewas, dat  in droge perioden water uit de diepere grondlagen kan halen. Om die reden groeit dit gewas in de zomer dan ook vaak beter dan gras. Veehouders gebruiken luzerne voornamelijk om er hooi en kuilvoer van te maken of vers aan de dieren te voeren. Luzerne kan ook kunstmatig worden gedroogd.

Natuurlijk stikstofproducent

Een enorm voordeel van dit gewas is dat het zijn eigen stikstof kan produceren met behulp van Rhizobium-bacteriën in de wortelnodulen. Daardoor is stikstofbemesting meestal niet nodig. Een ander voordeel van luzerne is het positieve effect ervan als voorgewas, omdat het volgende gewas enorm profiteert van de natuurlijke stikstofbinding en verbeterde bodemstructuur door de diepere worteling de luzerne.

Goede reactie van dieren

Dat dieren goed presteren op luzerne komt door de hoge drogestofopname, uitstekende eiwitkwaliteit en het hoge gehalte effectieve vezels. Luzerne is makkelijk verteerbaar, waardoor het de pens snel weer verlaat, wat resulteert in een hoger voeropname. Hoewel het energiegehalte van luzerne relatief laag is in vergelijking met gras, kan de totale energieopname  zeer hoog zijn. Dit leidt vervolgens tot betere prestaties, besparingen op concentraten en nog meer voordelen voor de veehouder.

terug