Naast het gebruik van Yellow Jacket Nitrogenerator® spelen ook het bodemtype, de bemesting en de oogstmethode een belangrijke rol voor een hoge ruwvoeropbrengst.
Bodemtype
Luzerne doet het goed in goed gedraineerde bodemtypen met de juiste pH-waarde. Zandgrond moet een pH-waarde van meer dan 5,5 hebben en kleigrond ten minste 6,0. In het afgelopen jaar (in natte gebieden) tot afgelopen drie jaar (in droge gebieden) mag er geen luzerne op de akker hebben gestaan. Een goede bodemstructuur is ook een pre.
Bemesting en gewasbescherming
Luzerne is een overblijvend gewas. Indien de bodem op het moment van maaien genoeg stikstof bevat, hoeft geen stikstof toegevoegd te worden. In de loop der tijd zal het gewas zelf stikstof uit de lucht binden. Afhankelijk van de bodemanalyse moet worden bemest met fosfaat, natrium en kalium.
De plant met rust laten
Omdat luzerne gevoelig is voor rijschade, is het van belang het gewas zoveel mogelijk met rust te laten. Wanneer een plant afsterft, ontstaat een open plek op het perceel, waar onkruid kan gaan groeien. Het luzernezaad van Barenbrug is vrij van schadelijke onkruiden en heeft een uitstekende nematoderesistentie. Met de beschikbare middelen is het bestrijden van ziekten en plagen meestal eenvoudig.
Maaien
Luzerne wordt meestal gemaaid om er kuilvoer van te maken. Afhankelijk van het lokale klimaat zijn twee tot vijf of meer maaibeurten mogelijk. Wanneer ook in de lente wordt gemaaid, moet rekening worden gehouden met één maaibeurt minder. De beste tijd om te maaien is wanneer vijf tot tien procent van de planten in bloei staat. De beste maaihoogte is zeven tot tien centimeter. Luzerne heeft brede bladeren, wat betekent dat de gekozen maaimethode van belang is. Wanneer het gewas namelijk te fijn wordt gemaaid, gaat teveel blad verloren, wat ten koste gaat van de opbrengst en kwaliteit.