Doorzaaien: wat verdien je er meer?

De opbrengst van doorzaaien grasland is meer ruwvoer met een hogere voederwaarde. Grasland met kale plekken en slechte grassen levert hooguit 9 ton drogestof per hectare, terwijl u van een perceel met 95% goede grassen 14 ton drogestof oogst. Met de extra opbrengst zijn de kosten van doorzaaien snel terug verdiend.

 

 

Opbrengst doorzaaien

Met het doorzaaien van uw grasland dan repareert u kale plekken in uw grasland. Hiermee voorkomt u de groei van onkruid en onkruidgrassen zoals ruwbeemd en neemt het aandeel Engels raaigras in uw grasland toe. Bovendien verjongt u het grassenbestand. Nieuw gras heeft een genetische voorsprong op oude grassen in opbrengst en kwaliteit. Doorzaaien geeft zowel de kwaliteit als de opbrengst van uw grasland een enorme boost.

Kosten van doorzaaien

De kosten van doorzaaien bestaan uit de investering van graszaad en de bewerkings- en zaaikosten. Dit kost samen circa € 150,- per hectare. Herinzaaien van grasland kost ongeveer € 800,- euro per hectare, dus uw grasland in goede conditie houden met doorzaaien is zeker aan te bevelen.

 

Doorzaaien in het voorjaar levert al resultaat na de tweede snede. Alle volgende snedes leveren u meer opbrengst van een betere kwaliteit. Bovendien bespaart u de kosten van onkruidbestrijding, omdat u door het goede grassenbestand minder hoeft te spuiten.

 

Zaait u door in het najaar dan heeft u al in de eerste snede van het voorjaar een hogere opbrengst.

 

Barenbrug heeft voor doorzaaien onder zware omstandigheden het graszaadmengsel GreenSpirit Doorzaai ontwikkeld. Dit mengsel kiemt al bij 6°C en vestigt zich snel. Zaait u onder normale omstandigheden, bijvoorbeeld na een grassnede, dan kunt u ook kiezen voor een van de andere GreenSpirit mengsels.

GreenSpirit Doorzaai

GreenSpirit•Doorzaai is hét ideale mengsel voor doorzaaien. Doorzaaien met GreenSpirit•Doorzaai verhoogt de voederwaarde en de opbrengst van de weide. Doorzaaien verbetert de ruwvoerkwalitweit en verhoogt de drogestofopbrengst. Zo haalt u dus meer rendement uit uw eigen ruwvoer.

Advies, vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag verder!

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Barenbrug Holland BV
    4-4-2018
    @t schreurs Kijkend naar het resultaat in opkomst van doorzaaien, dan hanteren wij de volgende verdeling: Kunstmeststrooier: 40% - Wiedeg-doorzaaien: 60% - Type Evers Grasprofi: 90% - Vredo: 100%. Echter is het nut van wiedeggen/beluchten niet te onderschatten. Dit brengt lucht in de grond, activeert en stimuleert de grasgroei en haalt onkruiden weg. Indien u zelf de machine hebt staan en het grassenbestand redelijk is, dan zou ik hier mee doorzaaien. U dient dan wel iets meer kg per ha gebruiken om verzekerd te zijn van een goed resultaat. Is de stand van het weiland zeer hol, dan zou ik kiezen voor doorzaaien met een Vredo doorzaaimachine. Wel wil ik u adviseren hier niet te lang mee te wachten, ons advies is tot uiterlijk begin april, dus deze week. Hopelijk is hiermee uw vraag voldoende beantwoord.
  • t schreurs
    30-3-2018
    wat zijn jullie ervaringen met doorzaaien op zandgrond met een zaaimachine op een joskin beluchter? of is het beter om eerst te beluchten en dan door te zaaien met een vredo?
terug