Research programma

Barenbrug heeft een uitgebreid research programma voor luzerne. De Barenbrug veredelaars focussen zich met name op de kwaliteit en opbrengst van ruwvoer. Belangrijke elementen hierbij zijn verteerbaarheid, eiwitgehalte, ziekte- en aaltjesresistentie (nematode), drogestofopbrengst en standvastigheid. De luzernerassen van Barenbrug die geschikt zijn voor Noord-Europa worden ontwikkeld in Noord-Frankrijk.

Research programma luzerneVeel blad en flexibele stengels

De rassen van Barenbrug onderscheiden zich van lokale 'ecotypes' door hun rijkheid aan blad en flexibiliteit van de stengels. Door betere verhouding tussen stengels en blad is het eiwitgehalte en de energiewaarde van de rassen hoger. Daarnaast zorgt de flexibiliteit van de stengels voor minder bladverlies tijdens de oogst. Dit leidt uiteindelijk tot meer hooi en kuilvoer van een hogere kwaliteit voor meer melk per hectare.

Rassenlijst

De Barenbrug luzerne rassen die geschikt zijn voor Nederland staan hoog genoteerd op de Franse Rassenlijst. In Nederland is er geen onderzoek naar de prestaties van luzernerassen.

De goede vermelding van de luzernerassen op de Franse Rassenlijst houdt ook in dat het zaad van hoge kwaliteit is. Het zaad moet kiemkrachtig zijn en vrij zijn van schadelijk onkruid zoals warkruid (Cuscuta). Binnen de internationale zaadmarkt is zaad van een dergelijke hoge kwaliteit helaas echter niet vanzelfsprekend. Wij garanderen dat het zaad van Barenbrug wel van de hoogste kwaliteit is en voldoet aan de strengste normen.