5 redenen waarom investeren in goed grasland juist in 2015 lonend is…

De lage melkprijs maakt het belang van investeren in goed grasland nog belangrijker. Het komt steeds meer aan op een goede ondernemersvisie van de veehouder. Hieronder 5 argumenten waarom investeren juist nú lonend is.

 

1. Goed gras is altijd goedkoper dan krachtvoer

De kostprijs van vers gras en kuilgras is veel lager dan die van krachtvoer. (Vers gras €0,07 kg/ds, kuilgras €0.15 kg/ds, krachtvoer €0,23 kg/ds).

Krachtvoer gedeeltelijk vervangen door gras bespaart veel geld:
€ 58,- per koe per jaar door 2 kg krachtvoer te vervangen door kuilgras, of € 117,- per koe per jaar door 2 kg krachtvoer te vervangen door 2 kg vers gras.

2. Hoe meer gras in het rantsoen, des te lager wordt de kostprijs

Alle financiële berekeningen tonen aan dat melkveebedrijven met een hoog aandeel gras in het rantsoen de laagste kostprijs hebben. Neem als voorbeeld Ierland: door de melkproductie uit veel vers gras heeft dit land de laagste kostprijs van Europa.

Zo kan een bedrijf dat 20% mais in het rantsoen vervangt door hoogkwalitatief kuilgras hiermee maar liefst € 60,- per koe per jaar besparen. Ook hier geldt; bij vers gras is het voordeel nóg groter.

 

Zie tabel 1. Het effect van een hoger aandeel kuilgras in het voederrantsoen

3. Houdt meer geld in de portemonnee, gras telen is veel goedkoper dan mais telen

De teeltkosten van gras zijn veel lager dan voor mais, variërend van €300 per jaar bij 100% maaien tot wel €650,- per jaar bij beweiden.

Door ervoor te kiezen om gras in te zaaien in plaats van mais houdt de boer dit jaar meer geld in zijn portemonnee. ‘Een euro bespaart is meer waard dan een euro verdient’. 

 

Zie tabel 2. Verschil in teeltkosten tussen gras en mais

4. Doorzaaien geeft direct méér opbrengst en bespaart kosten van graslandvernieuwing.

Regelmatig doorzaaien geeft een meeropbrengst van + 11.402 MJ NEL/ha/jaar  en hiermee een rendement van €200,-/ha, zo blijkt uit Duits onderzoek*. Bovendien blijft de graszode vrij van onkruiden en kale plekken waardoor grasland minder vaak vernieuwd moet worden. Een besparing nu en in de toekomst.

 

Zie tabel 3. Rendement van doorzaaien, proefresultaten Landwirtschaftskammer Niedersachsen (Duitsland)

 

5. Een kleine investering in slechte tijden betaalt zich in goede tijden dubbel en dwars uit.

Hoewel kiezen voor het goedkoopste product soms voor de hand ligt in tijden van crisis, is dit vaak een dure keuze. Goede, aanbevolen rassen brengen met gemak € 400,-/ha méér rendement.

 

Zie tabel 4. Rendement op investering in goede aanbevolen rassen versus ‘goedkope standaardrassen'