Maximaal melken met gelijktijdig bloeiende mengsels

Een voorspelbare grasopbrengst, in tonnen én kwaliteit, waarvan koeien maximaal melk geven. Dat is het grote voordeel van mengsels met gelijktijdige bloeiende rassen. De graszaadmengsels SmakelijkeWeide, Maaien en IntensieveBeweiding beschikken over dit unieke kenmerk.

Voorspelbare kwaliteit met gelijktijdige bloei

Bloeiend gras stopt met groeien, is minder goed verteerbaar en de bloeiwijze bevat weinig eiwit en suiker. Voor weidende koeien is dit gras een grote stoorzender in de nutriëntenopname. Zeker wanneer je grote koppels koeien wilt weiden en daarbij de melkproductie constant wilt houden. Wil je een voorspelbare graskwaliteit? Zowel in tonnen als in aanwezige voedingsstoffen? Voorkom dan dat je weides in mei/juni volop in bloei komen met grasmengsels die gelijktijdig bloeien.

Hogere voederwaarde met gelijktijdige bloei

De hogere voederwaarde van niet-bloeiend gras blijkt ook uit analyses: het bevat 150 VEM meer dan bloeiend gras. Als jouw koeien 10 kg droge stof per dag van bloeiend gras opnemen, geven ze 7 tot 8 liter melk minder dan wanneer ze niet bloeiend gras vreten.

Bloeistengel niet zichtbaar

Ook voor maaien is een bloeiende grasplant niet ideaal. Tien dagen voordat je de bloeistengel ziet, is de bladmassa maximaal en de kwaliteit het hoogst. Als je dan maait heb je de grootste kuil met de hoogste voederwaarde. Bovendien verloopt de hergroei van het gemaaide perceel veel sneller wanneer je niet te laat maait. Omdat bij bloeiend gras ook nog eens de onderste bladeren afsterven, verslechtert de smaak van de kuil en krijgen schimmels kans zich te vermeerderen.

Voorkomt bloei

Belangrijk is daarom het gras na de tweede snede niet in bloei te laten komen. Omdat BG grasmengsels zowel middenvroeg als late rassen bevatten, is het moeilijk om het juiste maaimoment te kiezen: in de tweede tot en met de vierde snede kom je stengels tegen.


Voor Barenbrug is dit de reden om de bloeidata binnen graszaadmengsels gelijk te maken. De rassen in deze mengsels bloeien binnen één week. Hierdoor kun je altijd het juiste maaimoment kiezen en is de opbrengst en voederwaarde optimaal. Je koeien geven er goed melk van.

Graszaadmengsels uniek door gelijktijdige bloei

De mengsels SmakelijkeWeide, Maaien en IntensieveBeweiding zijn samengesteld met rassen die (bijna) bloeien. Hiermee zijn deze mengsels uniek ten opzichte van alle andere graszaadmengsels.

Advies en Aankoop

Voor meer informatie en advisering over graszaadmengsels kunt u terecht bij de Barenbrug dealer. Klik op de button voor een dealer bij u in de buurt.

terug