Het gehele jaar een groene, smakelijke paardenweide

Stelt u zich eens voor: een paardenweide met het gezondste gras voor uw paard dat zeer goed bestand is tegen een sprint door de weide. Als kers op de taart blijft de weide ook nog eens het hele jaar mooi groen. Het kan, maar daarvoor is wel het juiste graszaad en een goede bodemvoorbereiding nodig. 


Graskeuze
De keuze van het grasmengsel wordt bovenal gebaseerd op de toepassing. Welk dier komt er op de weide te staan en ligt de nadruk op het maaien van het gras ten behoeve van voeder of faciliteren van evenementen. 

Gezondheid
De gezondheid en het welzijn van een paard is prioriteit nummer een. Dit begint bij een goede basis: gras en ruwvoer van hoge kwaliteit. Het paard kan vervelende kwalen zoals osteochondrose, hoef- of spierbevangenheid ontwikkelen wanneer er teveel energie, in de vorm van fructaan, in het gras zit.

Deze wetenschap heeft ertoe geleid dat in paardengras speciaal gekweekte grasrassen worden gebruikt. Geen koeiengras met hoge fructaanwaarden en geen gazongras waarin voor paarden schadelijke endofyten kunnen zitten. Op deze manier is de manier waarop een weide wordt ingericht afhankelijk van het dier wat erop komt te verblijven.

Sport
Een paard trekt graag een sprint, waar de grasmat behoorlijk onder kan lijden. Door grassen te kiezen met een stevige wortel blijft de mat goed dicht. Op open plekken ontstaan onkruiden zoals ruwbeemd en straatgras, die een paard met wortel en al afvreet. Hierdoor krijgt het paard relatief veel zand binnen met alle gevolgen van dien, zoals bijvoorbeeld zandkoliek.  Ook zijn dit onkruiden die niet tegen droogte kunnen waardoor de zomerproductie matig is.

Oplossing
Het mag duidelijk zijn; paardengras is iets heel anders dan koeiengras. Hoewel een leek met het blote oog bijna geen verschil ziet, is het cruciaal om per dier het juiste gras te gebruiken. Een schoolvoorbeeld van hoe paardengras moet zijn, is Horse Master. Het bevat nagenoeg geen endofyten en heeft een zeer laag fructaangehalte.