Hoge grasopbrengst? Verbeter dan nu de kwaliteit!

Door het uitstekende groeiseizoen is de grasvoorraad bij de meeste melkveehouders goed aangevuld. Ook afgelopen week zijn er veel percelen gemaaid en zit het gras weer onder zeil.

Zelf kwaliteit vaststellen

De goede ruwvoerpositie bied je de kans om kritisch naar de kwaliteit van jouw grasland te kijken. Percelen met ruwbeemd of andere onkruidgrassen leveren een lagere voederwaarde en opbrengst. Engels raaigras levert 100 VEM per snede meer dan onkruidgrassen. Iedere 29 VEM voederwaarde uit gras levert 1.000 liter melk per koe per jaar op. Een goede grasmat levert je dus niet alleen een hoge opbrengst maar ook een uitstekende voederwaarde. De graszaadmengsels staan garant voor het beste resultaat van inzaai of doorzaai van grasland.

 

Of jouw grasland onkruidgrassen bevat is eenvoudig zelf vast te stellen door naar de ‘voetjes’ van het gras te kijken. Op timothee en kropaar na zijn grassen met een wit voetje onkruidgrassen. Engels raaigras heeft een rood ‘voetje’. 

 

Wanneer is doorzaaien zinvol?

Indien het aandeel goede grassen onder de 80% komt is doorzaaien een financieel aantrekkelijke optie. Ligt het percentage onder de 70% goede grassen dan is herinzaai aan te bevelen.

Waar te koop?

De graszaadmengsels koop je bij een van onze dealers. Klik op onderstaande button voor een dealer bij jou in de buurt.

terug