ILVO bewijst grote verschillen in Italiaans raaigras

 

Wist je dat je tot 20 procent meer droge stof gras van een hectare kunt halen als je kiest voor het mengsel Tornado 2 met daarin de nieuwste generatie Italiaans raaigras? Dit blijkt uit een grote vergelijkende rassenproef van het onderzoeksinstituut ILVO naar Italiaans raaigras.

 

Proef van 22 rassen

In totaal werden in de proef 22 rassen Italiaans raaigras met elkaar vergeleken. Niet alleen de opbrengst van de Italiaans raaigras rassen in

Tornado 2 zijn het allerhoogst, het gras is ook beter verteerbaar voor koeien en beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en roest.

Barmultra II en Aeros het beste uit de test

Tornado 2 bestaat grotendeels uit de rassen Barmultra II en Aeros: twee rassen die beide uitblinken in opbrengst in het eerste en tweede jaar. Bovendien scoren deze rassen een hoge opbrengst ook  onder droge omstandigheden zoals in 2018 en 2019. Op jaarbasis brengt Tornado 2 minimaal 1,5 tot 2 ton droge stof per hectare meer op dan mengsels met oude rassen.

Zaai je Tornado 2, dan heb je per 25 hectare grasland 2 hectare minder grasland nodig om je koeien op stal een hele winter van gras te voorzien.

ILVO Rassenlijst

Succes van veredelen

“Twee hectare die vrijkomt voor de teelt van andere gewassen”, zegt rassenonderzoeker Joke Pannecoucque van ILVO: “Dit is het resultaat van grasveredeling, en belangrijk nieuws voor de melkveehouder. Bovendien blijkt dat rassen van buitenlandse rassenlijsten (Italiaanse en Poolse) het minder goed doen op een aantal aspecten. Hieruit kun je voorzichtig een les trekken: kies voor rassen op de Belgische rassenlijst, want die presteren zeker goed onder Nederlandse en Belgische groeiomstandigheden.”

Krappe ruwvoerpositie snel aangevuld

Is je ruwvoerpositie aan de krappe kant? Kies er dan nu nog voor om Tornado 2 in te zaaien. Het gewas levert een uitstekende eerste snede zeker bij najaarsinzaai. Na de maisoogst is het een uitgelezen kans om met Tornado 2 je ruwvoerpositie veilig te stellen.

Advies en verkoop

Voor advies en verkoop van Tornado 2 kun je terecht bij een Barenbrug-dealer. Klik hier voor een Barenbrug-dealer bij jou in de buurt.

terug