’Met gemak 12,5 ton droge stof van NutriHerb-weide’

Corné Ansems runt samen met zus Erica kaasboerderij De Ruurhoeve in het Brabantse Hoogeloon. Ze hebben drie jaar ervaring met het gras-kruidenmengsel NutriHerb. De variatie in planten bevalt uitstekend: alleen gras is voor hen geen optie meer. En de opbrengst? Die is met 12,5 ton per hectare meer dan uitstekend.

Voordelen van kruidenweides

Kaas van kruidenweides. Oostenrijkse en Zwitserse kaasboeren zweren er bij. Ook Corné en Erica Ansems uit de Brabantse Kempen zagen de voordelen: geurende kruiden hebben een positieve invloed op de smaak van kazen. Hun Cholfitty kaas - het paradepaardje van het bedrijf met extra omega 3 en omega 6 vetzuren – zou nog beter van samenstelling worden met de kruiden. En ja, ook het verhaal van sappige, gevarieerde weides waar de koeien zich kostelijk in vermaken, doet het goed bij hun klanten die graag een ommetje maken om in Hoogeloon ‘kaas van de boer’ te kopen.

Eerst de akkerranden

De familie Ansems schakelde niet in één keer over. Het eerste jaar heeft zij alleen negen meter brede akkerranden ingezaaid met NutriHerb. Zo deden Corné en Erica ervaring op. Het goede gevoel na één jaar gaf de doorslag om de huiskavel met dertien hectare volledig van kruidenweides te voorzien. Dat was de droge zomer van 2018… “Toch viel de opbrengst niet tegen”, zegt Corné. “We hebben vorig jaar 12,5 kg droge stof per hectare aan ruwvoer gewonnen. Daar zijn we zeer tevreden mee.”

Ondanks de droogte viel de opbrengst niet tegen. We hebben vorig jaar 12,5 kg droge stof per hectare aan ruwvoer gewonnen. Daar zijn we zeer tevreden mee.

Corné Ansems
Mede-eigenaar kaasboerderij De Ruurhoeve

Uitstekende voederwaarde

NutriHerb bevat naast gras rode klaver, karwei, cichorei, esparcette en smalle weegbree. Sommige van de kruiden wortelen tot 75 centimeter diep en hebben weinig last van droogte. Ook de voederwaarde is prima, constateert Corné: “Smalle weegbree, cichorei en klaver hebben zelfs een uitgesproken hoge voederwaarde van ongeveer 1.200 VEM. De voederwaarde van een NutriHerb-weide doet daarom niet onder voor die van Engels raaigras.”

Betere eiwitbenutting

Kruiden hebben typische eigenschappen. Zo groeit de smalle weegbree die Barenbrug heeft gekweekt in de hoogte in plaats van in de breedte. Weegbree verbetert de eiwitbenutting in de pens en zorgt voor een rijk bodemleven. Andere kruiden, zoals cichorei en esparcette, pakken maagdarmwormen aan zodat jongvee beter groeit. Corné strooit in het voorjaar 150 kg KAS. Nog…, want komend jaar wil hij dat vervangen door stalmest en drijfmest. Zijn opzet is om helemaal zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen te werken.

Betere balans

“De hoogste opbrengst per vierkante meter of hectare is bij ons niet leidend. Zachte waardes, zoals biodiversiteit, zijn voor ons ook van belang. Zowel boven de grond als onder de grond.” Deze waarden zullen ook voor traditionele melkveebedrijven gaan gelden, denkt hij. “Wij gaan naar meer balans tussen alle processen op het bedrijf.”

Meer weten over NutriHerb?

Wilt u meer weten over het gras-voederkuidenmengsel NutriHerb? Download hier de folder.

 

Voor meer informatie en advisering over NutriHerb kun je terecht bij de Barenbrug-dealer. Klik op de button voor een Barenbrug-dealer bij je in de buurt.

terug