Header_Ittersum_NutriFibre_2023!

Melkveehouder van Ittersum verkiest NutriFibre boven andere eiwitteelten

Melkveehouder Jan Bernard van Ittersum uit Kampen gebruikt sinds twee jaar zachtbladig rietzwenk, Structuur met NutriFibre, als wisselteelt met mais. “De opbrengst vorig jaar was erg goed. Ik ben benieuwd hoe het zich dit jaar onder deze droge omstandigheden houdt.”

Derde snede ondanks droogte

Het gewas heeft hem positief verbaasd. “Eergisteren – 18 juli – heb ik ondanks de droogte de derde snede eraf gehaald. Het viel me nog mee. Door de droogte staat op andere percelen, die hetzelfde zijn behandeld, niets meer. Hier stond ten minste nog iets.”

Hij schrijft het toe aan de lange wortels, waardoor in droge periodes een langere doorgroei mogelijk is. Die beworteling draagt ook bij aan een betere bodem merkt hij. “Mais mergelt de bodem erg uit. Als ik vroeger na de mais Engels raaigras inzaaide, kwam het gras slecht en lichtgroen op. Zachtbladig rietzwenk wortelt beter na mais. Ik zaai het in met rode en witte klaver om extra stikstof te binden en zo meer eiwit uit eigen gras te halen.”

Meer eiwit uit eigen gras met rietzwenk in combinatie met klaver.

Gras omzetten in melk

Want dat is waar de focus op ligt binnen het melkveebedrijf. “We willen zo efficiënt mogelijk gras omzetten in melk. Daar verdien je het meeste mee, denk ik.”

Het rollend jaargemiddelde ligt op 9.389 liter melk met 4,35 procent vet en 3,56 procent eiwit. Of het zachtbladig rietzwenk daar invloed op heeft, vindt Van Ittersum moeilijk te zeggen. “Het is maar 4 hectare dat we verbouwen en dat eindigt als een laagje in de kuil. Dus wat de invloed hiervan is op de opbrengst of op de productie, kan ik niet zeggen.”

Indrukwekkende opbrengst

De holle stengels van het Italiaans raaigras vond hij te hard en luzerne was een uitdaging wat betreft onkruid. Nu heeft melkveehouder Jan Bernard van Ittersum sinds twee jaar zachtbladig rietzwenk op het perceel staan. “Het zorgt voor structuur in het rantsoen en rust in de pens”, zegt hij. “Daarnaast was ik erg onder de indruk van de opbrengst. In 2016 hebben we na de mais gezaaid. In 2017 hebben we er zes snedes vanaf gehaald met een geschatte gemiddelde drogestof opbrengst van 3 ton per hectare per snee. We hebben wel flink bemest – in totaal 70 kuub drijfmest- om de organische stof in de bodem op te bouwen, maar het land heeft veel meer opgebracht dan we hadden verwacht.”

 

Lees hier meer over zachtbladig rietzwenk (NutriFibre)

Ik was erg onder de indruk van de opbrengst

Jan Bernard van Ittersum
Melkveehouder

Klimaatverandering

Nu het klimaat extremer aan het worden is en droogte een steeds groter aandachtspunt is, is het wellicht interessant om meer te focussen op grasrassen die beter bestand zijn tegen deze klimaatveranderingen. “Omdat wij zoveel mogelijk op gras melken, ben ik nog niet van plan om dit grasmengsel te gaan uitbreiden. We hebben 150 melkkoeien die we vrij extensief kunnen weiden en hoeven niet groter, dus dat brengt voor ons momenteel geen voordeel”, zegt de melkveehouder. “Als we ooit over gaan op robots en akkerbouwmatiger moeten gaan werken, dan is het wellicht wel de moeite waard.”

“Nieuwe dingen uitproberen”

Van Ittersum heeft samen met zijn buurman, Kor Koers, een melkveehouderij van 150 melkkoeien en 38 stuks jongvee op Kampereiland. Ze pachten 90 hectare land, waarvan 75 hectare gras en 15 hectare mais. 65 hectare van dit grasland wordt gebruikt voor beweiding. De andere 10 hectare wordt gemaaid, 4 hectare hiervan heeft de melkveehouder ingezaaid met Structuur. “Ik vind het een sport om dingen uit te zoeken en uit te proberen. Vandaar dat ik dit zachtbladig rietzwenk ook wilde proberen. Op dit perceel hebben we geen mooi bouwplan. We gebruiken het als wisselteelt met mais.”

terug