Ruwvoertekort door droogte? Dit kun je doen

De droogte waar we momenteel mee te kampen hebben betekent voor veel melkveehouders een lagere droge stof opbrengst van hun graslandpercelen. Om ruwvoertekort te voorkomen is het beperken van inkuilverlies essentieel. Hieronder volgen een aantal tips om dit te bereiken.

Maak een goede kuil van de 2e grassnede

Op graslandpercelen waar de 2e snede nog niet is geoogst, is het gras doorgeschoten. Je kunt dit doorgeschoten gras het beste kort snijden/hakselen en nat inkuilen (30-40% ds). Hiermee verbeter je de verteerbaarheid. Kies daarnaast om in te kuilen met Bonsilage Plus. Dit voorkomt droge stof verlies en zorgt voor maximaal behoudt van de eiwitkwaliteit.

Broei in de kuil of in het rantsoen aan het voerhek

Het warme en vochtige weer is de oorzaak dat veel kuilen broeien. Zelfs aan het voerhek grijpen gisten en micro-organismen de kans om schadelijke stoffen en warmte te produceren. Dit resulteert in minder VEM per kg ds, een lagere voeropname, meer zieke koeien en uiteindelijk minder melk in de tank.

Krijg je te maken met broei in je kuil, behandel dan het snijvlak met Silostar HD. Door dit middel te sproeien op het snijvlak dood je de schadelijke schimmels en gisten. Ook kun je Silostar HD door het rantsoen mengen om het langer koel te houden. 

Voorkom ruwvoertekort met GPS (Gehele plant silage)

Dreigt er een ruwvoertekort te ontstaan op je bedrijf, dan kun je ervoor kiezen om een graangewas te hakselen als GPS (Gehele Plant Silage). Het inkuilmiddel Bonsilage Speed mais is ideaal voor het inkuilen GPS. Het zorgt voor een zeer snelle conservering en goede broeiremming.

Oogst het graan in het deegrijpe stadium 14 tot 21 dagen voor de normale dorstermijn voor een goede droge stof opbrengst en voederwaarde. Essentieel is dat je met de korrelkneuzer de harde knoppen in de stengel goed te kneust om het product in te kunnen kuilen. Het zorgt er ook voor dat koeien het voer beter benutten. Een groot voordeel is dat GPS kuilen die behandeld zijn met Bonsilage Speed mais na twee weken al gevoerd kunnen worden.

terug