Onderwerken vanggewas. Begin op tijd.

Een goed begin van je maisteelt is het halve werk. Begin daarom op tijd met het onderwerken van je vanggewas.

De meeste vanggewassen op maispercelen produceren veel biomassa als gevolg van de verplichte vroege inzaai. Nu de temperatuur stijgt, beginnen de oude vanggewassen weer te groeien. Wacht daarom niet te lang met het onderwerken van het oude vanggewas. Ga aan de slag zodra de draagkracht van het perceel het toelaat. Een voordeel van vroeg onderwerken is bijvoorbeeld dat het onnodig vochtverlies door gewasgroei voorkomt. Daarnaast is het een uitstekende voedingsbron voor jonge maisplanten.

 

Onderwerken vanggewas: kies de methode die past

De massa van je vanggewas bepaalt welke mechanische bewerking je het beste kunt kiezen voor het onderwerken. De ervaring leert dat een bewerking met alleen een cultivator niet voldoende is: er zijn meerdere mechanische bewerkingen nodig. Een goede optie is klepelen gevolgd door schijfeggen. Frezen is ook een daadkrachtige aanpak. Is je vanggewas goed ondergewerkt? Wacht dan met het ploegen en het klaarmaken van het perceel tot kort voor de inzaai van de mais.  Hiermee voorkom je uitdroging van de bouwvoor. Het maiszaadje kiemt beter in een vochtige grond. Zeker op zandgronden bevorder je hiermee een goede start van mais.

Welk vanggewas kies jij dit jaar?

Je eigen ervaring speelt natuurlijk een cruciale rol in de keuze voor een vanggewas. Daarnaast speelt het  doel dat je wilt bereiken ook een hoofdrol. Wil je de vruchtbaarheid van je maisperceel verbeteren en zeker zijn van een geslaagde onderzaai? Kies dan voor Proterra Maize. Van alle vanggewassen produceert Proterra Maize de meeste bovengrondse en ondergrondse biomassa. Hiermee verbeter je de vruchtbaarheid van je bodem en heeft je maisgewas minder last van droogte. Proterra Maize zaai je gelijktijdig met je mais of als vroege onderzaai.

 

Inzaai vanggewas nog even uitstellen

Tussen het vierde en zesde bladstadium van je mais je vanggewas zaaien is ook een optie. Gebruik hiervoor een gewas met een hoge kiemenergie voor een snelle bodembedekking. Voordeel van deze methode is dat je tijdens het inzaaien het onkruid tussen de maisplanten mechanisch kunt verwijderen. Intermezzo en SoilCover zijn twee vanggewassen waarmee je succesvol kunt inzaaien net voordat de mais sluit. Wacht je liever met de inzaai van het vanggewas tot na de maisoogst? Kies dan voor SoilCover met een enorme kiemkracht, ook bij een lage temperatuur.

Meer lezen of op zoek naar advies?

Meer weten over biomassa bepaling bij vanggewassen? Bekijk de video over het onderzoek uitgevoerd door Wageningen University & Research.

Wil je meer informatie over de inzaai van vanggewassen? Lees dan de folder ‘Welke vanggewas in mais past bij jou?’. Wil je aanvullende informatie of advies over de producten Proterra Maize, Intermezzo of SoilCover? Neem dan contact op met je Barenbrug-dealer. Klik hier voor een Barenbrug-dealer bij jou in de buurt.


terug